Nadeszły krótsze i chłodniejsze dni, warto więc rozgrzać się talerzem pikantnej zupy. Polecamy kilka ciekawych propozycji. Smacznego!
Zupa z soczewicy
Składniki
1 szklanka soczewicy
kartonik lub puszka pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa)
łyżeczka curry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki chili
Przygotowanie
Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlać odrobine oliwy, rozgrzać. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i podsmażamy 1 minutę. Potem dodajemy przyprawy, czosnek – mieszamy i smażymy jeszcze 1 min. Dolewamy bulion, wsypujemy soczewicę i dolewamy 1,2 wody. Jeżeli używacie kostki wrzućcie kostkę i dolejcie 1,7 l wody. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając. Można podawać z dodatkiem żółtego sera (tarty na wierzch) lub śmietany. Jeśli będzie dla was za gęsta dodajcie wody. Można z niej zrobić zupę krem lub zostawić w postaci „naturalnej”.
Źródło: kulinarnapatilogia.pl
Zupa krem z ziemniaków i kalafiora
Składniki
1 marchewka
2 ziemniaki
kilka różyczek kalafiora
imbir - 2cm
1 czosnek
kurkuma
zioła prowansalskie
lubczyk suszony
sól, pieprz,
curry
1 łyżeczka cytryny
oliwa lub masło klarowane
Przygotowanie
Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek lub masła klarowanego. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta, można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika, grzankami i koperkiem.
Źródło: www.sztukaodzywiania.pl
Zupa cebulowa
Składniki
5-6 cebul
kość wędzona (lub inna chuda wędzonka)
2 marchewki
korzeń i natka pietruszki
kawałek selera
1/2 białej części pora
3 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej pasty paprykowej
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
łyżka oleju
grzanki
Przygotowanie
Warzywa obrać. Wędzonkę, marchewkę, korzeń pietruszki i selera zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, gotować na małym ogniu około godziny. W tym czasie cebulę i pora pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Wrzucić do wywaru, dodać majeranek i pastę paprykową, doprawić solą i pieprzem. Na końcu do zupy przecisnąć czosnek. Podawać z grzankami.
Źródło: cukierenkaklementynki.blogspot.com
Zupa serowa z grzankami
Składniki
1 litr bulionu drobiowego
300g serka topionego
100g chudego boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
Świeża pietruszka
Oliwa
Łyżeczka kurkumy
Sól, pieprz
6 kromek chleba
Przygotowanie
Siekamy cebulę, boczek kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę, czosnek i boczek. W rondelku podgrzewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy do niego serki topione i powoli mieszamy. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a całość doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Chleb wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku. Gdy zupa będzie gotowa nalewamy do miseczek, przystrajamy grzankami i pokrojoną pietruszką.
Źródło: www.polki.pl
Zupa meksykańska z mięsem
Składniki
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula pokrojona w piórka
1 kostka bulionu cielęcego
1 kostka bulionu wołowego
3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/3 papryki czerwonej pokrojonej w drobną kostkę
1/3 papryki zielonej pokrojonej w drobną kostkę
1/3 papryki żółtej pokrojonej w drobną kostkę
1 papryczka jalapeno (bez nasionek)
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
400-500 gram mielonego mięsa wołowego
ser żółty tarty typu cheddar
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki kroimy w kosteczkę mniej więcej wielkości 2x2 cm, cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i nagrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę w piórkach. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło (może odrobinę się jednak przypalić, ale tylko odrobinę... wtedy cebula nada zupie dodatkowego aromatu i posmaku). Podczas smażenia można dolewać odrobinę wody. W międzyczasie kroimy w kosteczkę paprykę. Jak już cebula się mocno zeszkli, a ziemniaki się zrumienią dolewamy ok. 2l wrzącej wody i wrzucamy kostki rosołowe - oczywiście my zalecamy jednak przygotować bulion. Lekko podgotowujemy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, kukurydzę, fasolę, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę jalapeno (pozbawioną nasionek). Solimy i pieprzymy do smaku. Uważajcie z solą. Kostki mają już w sobie dużo soli. W trakcie gotowania podsmażamy na patelni mięso mielone z dodatkiem odrobiny przypraw. Pamiętajmy aby wcześniej na patelni przysmażyć wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy tak długo, aż cała woda odparuje z mięsa. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz i odrobinę soli. Jak już lekko się zrumieni przerzucamy do gotującej się zupy i całość podgotowujemy przez mniej więcej 30 minut. (do czasu, aż ziemniaki zmiękną) Możemy jeszcze dodać na koniec łyżkę suszonej lub świeżej poszatkowanej kolendry. Zupę najlepiej podawać posypaną tartym serem (najlepszy cheddar) i gorącą tortillą lub z grzankami wcześniej natartymi oliwą i podpieczonymi w piekarniku. Zupę posypujemy jeszcze posiekaną świeżą kolendrą.
Źródło: www.alemeksyk.eu
Chcesz zrealizować swoje kulinarne fantazje? >>> TAKTO Finanse chętnie pomoże
WRÓĆ