Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

7 sprawdzonych trików kuchennych

15.12.2015  

Jeśli coś pójdzie nie tak, to nie załamuj się i nie wyrzucać potrawy do kosza, tracąc czas i pieniądze. Spróbuj ją uratować.

Święta tuż tuż, a wraz z nimi kuchenne wyzwania, bo przecież musi być dużo i pysznie. Więc do przygotowania masz mnóstwo, a czasu bardzo mało, bo jeszcze choinka, prezenty, sprzątanie, itp., itd. A gdy się człowiek spieszy…to prawo Murphy'ego działa.

 

Jeśli coś pójdzie nie tak, to nie załamuj się i nie wyrzucać potrawy do kosza, tracąc czas i pieniądze. Spróbuj ją uratować.

Za słone

Pewnie wszystkim znany, ale skuteczny, więc warty przypomnienia sposób: do przesolonej potrawy dodaj surowego ziemniaka, który wchłonie nadmiar soli. Podobne zadziała dodana do potrawy kromka chleba, jabłko (na kilka minut, aby nie zmieniło smaku dania) albo białko jajka, które łatwo wyciągniesz po ścięciu.

Za ostre

„Pieczenie” w potrawie można złagodzić dodając do niej coś kwaśnego (sok z cytryny), słodkiego (cukier), czerwonego (pomidory) lub białego (śmietana, jogurt, mleko). Oczywiście wszystko zależy od charakteru potrawy i pasujących do niej smaków. Jeśli to nie zadziała, ratunkiem jest jeszcze dodanie większej ilości neutralnych składników, np. warzyw.

Za słodkie

Ciasto jest tak słodkie, że zemdli nawet największego łasucha? Przygotuj do niego mus z kwaśnych owoców. Kompot powala słodyczą? Dodaj do niego odrobinę soku z cytryny.

Za tłuste

Jeśli zupa lub sos wyszła zdecydowanie za tłusta, przyłóż do jej wierzchu ręcznik kuchenny lub papier pergaminowy albo liść sałaty. Wszystkie te materiały przyciągną tłuszcz, który przyklei się do nich i łatwo go wtedy usuniesz. Inny sposób? Schłodź potrawę w lodówce, a następnie łyżeczką zdejmij z wierzchu zastygniętą warstwę tłuszczu.

Przypalone

Aby przypalona potrawa nie miała nieprzyjemnego posmaku, nie mieszaj jej i szybko wystudź, a następnie zbierz górne (dobre) warstwy i przełóż do innego garnka. W przypadku zupy pomóc może też chwila gotowania z obraną cebulą lub wrzucona na 15 minut skórka chleba (bez gotowania).

Zważone

Krem do ciasta, który powinien być aksamitnie gładki ma nieprzyjemne grudki? Zafunduj mu gorącą kąpiel, kładąc naczynie z kremem w większym garnku wypełnionym wodą i podgrzej całość, cały czas mieszając. Szybszy i prostszy sposób, to dodanie kilku łyżek gorącej wody i szybkie mieszanie lub miksowanie.

Rozwalone

Twoja ryba miała się pięknie prezentować na stole, a rozpadła się na patelni? Zdejmij ją, pozostaw do ostygnięcia, a następnie rozdrobnij mięso, dodaj jajko, namoczoną bułkę, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Uformuj małe koleciki i smaż na patelni z obu stron. Bliscy na pewno będą zachwyceni nowym smakiem :)

 

Marzysz o nowym sprzęcie do kuchennych eksperymentów? >>> Weź gotówkę w TAKTO Finanse i do dzieła


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK