Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Cebulowe cuda – najlepsze dania

KUCHNIA Opublikowano: 18.04.2017

Przekonaj się, ile świetnych dań można wyczarować z cebuli, w dodatku za całkiem nieduże pieniądze.Wyobrażacie sobie kuchnię bez cebuli? Oczywiście, że nie! Tak wiele potraw straciłoby charakter, gdyby nie miały w sobie dodatku tego warzywa. A teraz wyobraźmy sobie, że to cebula gra nie trzecie, nie drugie lecz pierwsze skrzypce w daniu… Specjalnie dla Was wypróbowaliśmy kilka przepisów na dania z cebulą w roli głównej, poniżej znajdziecie 3 najlepsze z nich. 

 

Zupa cebulowa na winie

 

Składniki:

 

1 l rosołu albo bulionu
bouquet garni (gałązka tymianku i natki pietruszki, liść laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego)
ser żółty (ementaler lub gouda)
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki oliwy
200 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz czarny mielony
bułka na grzanki

 

Przygotowanie:

 

Przygotuj czosnek – obierz go i wyciśnij. Obraną cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym maśle z oliwą. W pewnym momencie oprósz całość mąką i smaż dalej, aż mąka nie zmieni koloru na złoty. W kolejnym kroku dolej wino i całość gotuj bez pokrywki na wolnym ogniu przez 5 min.


Następnie zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj czosnek i bouquet garni. Całość zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 45 min na małym ogniu. Na koniec usuń z zupy bouquet garni.


Bułkę pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i przykryj plastrami sera, po czym zapiecz je w rozgrzanym do 200°C piekarniku, tak żeby ser się stopił.

 

Źródło: mojegotowanie.pl

 

 

Dżem cebulowy

 

Składniki:

 

1 kg cebuli (najlepiej ½ kg białej i ½ kg czerwonej)
2 łyżki oliwy
4 łyżki czerwonego wina (opcjonalnie)
200 g cukru białego
100 g cukru brązowego
100 ml octu balsamicznego
4-6 łyżek soku albo syropu malinowego
3 łyżeczki (pełne) koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności obierz i posiekaj cebulę. Następnie podsmaż ją na oliwie, podlewając winem, dodaj ocet, biały i brązowy cukier oraz sok, koncentrat i rodzynki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość smaż ok. 20-30 min, co jakiś czas mieszając. Po usmażeniu składników, przełóż dżem do słoiczka i dokładnie zakręć. Tak przygotowany cebulowy specjał możesz przechowywać w lodówce ok. 4 tygodni.

 

Źródło: lilikecooking.blox.pl

 

 

Placek cebulowy

 

Farsz:

 

1 kg cebuli

ok. 1/4 szklanki oleju
2 żółtka jajek
2 łyżki mąki
mleko
sól, pieprz, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa
ser żółty (do posypania)

 

Przygotowanie:

 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, posól i wrzuć na rozgrzany olej. Zeszklij ją na złoty kolor często mieszając – cebula nie może się przypalić. W kolejnym kroku smażącą się cebulę oprósz mąką. Cały czas mieszając, dolewaj porcjami mleko aż uzyskasz masę o konsystencji gęstej śmietany. Dopraw farsz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprzem kajeńskim. Zestaw farsz z ognia, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

 

Ciasto:

 

1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
1 szklanka ciepłej wody
3-4 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

 

Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie, po czym odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem formy i delikatnie rozwałkuj małym wałkiem lub rozciągnij je palcami. Powinno mieć dość duży rant. Ułóż na cieście masę cebulową, posypać startym serem. Wstaw do nagrzanego do 190°C stopni piekarnika i piecz ok. 40 min.

 

Źródło: cafebabilon.pl

 

 

Potrzebujesz zastrzyku gotówki na zakup sprzętów kuchennych? >>> Skontaktuj się z TAKTO Finanse i skorzystaj z oferowanych możliwości!

 

 



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni