Wyobrażacie sobie kuchnię bez cebuli? Oczywiście, że nie! Tak wiele potraw straciłoby charakter, gdyby nie miały w sobie dodatku tego warzywa. A teraz wyobraźmy sobie, że to cebula gra nie trzecie, nie drugie lecz pierwsze skrzypce w daniu… Specjalnie dla Was wypróbowaliśmy kilka przepisów na dania z cebulą w roli głównej, poniżej znajdziecie 3 najlepsze z nich.
Zupa cebulowa na winie
Składniki:
1 l rosołu albo bulionu
bouquet garni (gałązka tymianku i natki pietruszki, liść laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego)
ser żółty (ementaler lub gouda)
4 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki oliwy
200 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz czarny mielony
bułka na grzanki
Przygotowanie:
Przygotuj czosnek – obierz go i wyciśnij. Obraną cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na złoty kolor na dobrze rozgrzanym maśle z oliwą. W pewnym momencie oprósz całość mąką i smaż dalej, aż mąka nie zmieni koloru na złoty. W kolejnym kroku dolej wino i całość gotuj bez pokrywki na wolnym ogniu przez 5 min.
Następnie zalej bulionem, dopraw solą i pieprzem oraz dodaj czosnek i bouquet garni. Całość zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 45 min na małym ogniu. Na koniec usuń z zupy bouquet garni.
Bułkę pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Zupę przelej do miseczek, posyp grzankami i przykryj plastrami sera, po czym zapiecz je w rozgrzanym do 200°C piekarniku, tak żeby ser się stopił.
Źródło: mojegotowanie.pl
Dżem cebulowy
Składniki:
1 kg cebuli (najlepiej ½ kg białej i ½ kg czerwonej)
2 łyżki oliwy
4 łyżki czerwonego wina (opcjonalnie)
200 g cukru białego
100 g cukru brązowego
100 ml octu balsamicznego
4-6 łyżek soku albo syropu malinowego
3 łyżeczki (pełne) koncentratu pomidorowego
garść rodzynek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności obierz i posiekaj cebulę. Następnie podsmaż ją na oliwie, podlewając winem, dodaj ocet, biały i brązowy cukier oraz sok, koncentrat i rodzynki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość smaż ok. 20-30 min, co jakiś czas mieszając. Po usmażeniu składników, przełóż dżem do słoiczka i dokładnie zakręć. Tak przygotowany cebulowy specjał możesz przechowywać w lodówce ok. 4 tygodni.
Źródło: lilikecooking.blox.pl
Placek cebulowy
Farsz:
1 kg cebuli
ok. 1/4 szklanki oleju
2 żółtka jajek
2 łyżki mąki
mleko
sól, pieprz, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa
ser żółty (do posypania)
Przygotowanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, posól i wrzuć na rozgrzany olej. Zeszklij ją na złoty kolor często mieszając – cebula nie może się przypalić. W kolejnym kroku smażącą się cebulę oprósz mąką. Cały czas mieszając, dolewaj porcjami mleko aż uzyskasz masę o konsystencji gęstej śmietany. Dopraw farsz solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprzem kajeńskim. Zestaw farsz z ognia, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Ciasto:
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
1 szklanka ciepłej wody
3-4 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuść w ciepłej wodzie, po czym odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przełóż do posmarowanej tłuszczem formy i delikatnie rozwałkuj małym wałkiem lub rozciągnij je palcami. Powinno mieć dość duży rant. Ułóż na cieście masę cebulową, posypać startym serem. Wstaw do nagrzanego do 190°C stopni piekarnika i piecz ok. 40 min.
Źródło: cafebabilon.pl
Potrzebujesz zastrzyku gotówki na zakup sprzętów kuchennych? >>> Skontaktuj się z TAKTO Finanse i skorzystaj z oferowanych możliwości!
WRÓĆ