Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Dobry ziemniak nie jest zły…ani nudny

04.08.2016  

Brakuje Ci już pomysłów na obiad? A pamiętasz o ziemniaku? Z tego taniego i z pozoru pospolitego warzywa wyczarujesz wiele pyszności.

Brakuje Ci już pomysłów na obiad dla rodziny? Szukasz inspiracji ale niekoniecznie z wymyślnymi, drogimi i trudno dostępnymi produktami? A pamiętasz o ziemniaku? Nuuuda – tak pomyślałaś, prawda? A my Ci udowodnimy, że nie! To tanie i z pozoru pospolite warzywo pozwoli Ci wyczarować wiele ciekawych potraw, którymi Twoi najbliżsi będą się zajadać.

Placki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym

Składniki na sos:

300 gramów pieczarek

średnia cebula

pieprz

jedna bulionetka drobiowa lub warzywna (opcjonalnie)

1,5 szklanki wody lub bulionu (bulion jeżeli nie używasz bulionetki)

pieprz

2 płaskie łyżki mąki pszennej

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

natka pietruszki

Przygotowanie sosu:

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki obierz i pokrój na talarki. Dodaj pieczarki do cebuli i smaż na średnim ogniu.  Po jakimś czasie pieczarki puszczą wodę i duś do jej odparowania. Wlej do pieczarek 2 szklanki wody i dodaj bulionetkę (lub 2 szklanki bulionu). Gotuj na małym ogniu. Po kilkunastu minutach, kiedy wyparuje część płynu, wlej do sosu mieszaninę śmietany, mąki i wody (mniej więcej pół szklanki). Zamieszaj sos i gotuj do zgęstnienia. Po zdjęciu sosu z ognia dodaj do niego natkę pietruszki i dopraw pieprzem.

Składniki na placki:

1 średnia cebula

4 duże ziemniaki

pieprz

sól

1 duże jajko

2 łyżki mąki

1 ząbek czosnku

Przygotowanie placków:

Zetrzyj na tarce o średnich oczkach ziemniaki i odsącz z nadmiaru soku. Zetrzyj na tarce cebulę dodaj do ziemniaków wraz z jajkiem, mąką, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym wcześniej przez praskę. Dobrze połącz ze sobą składniki następnie usmaż placki i przełóż na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj placki z sosem.

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Krem ziemniaczany

Składniki:

1 duża cebula

1 łyżka masła czosnkowego

500g ziemniaków

500ml bulionu z drobiu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego

2 łyżki śmietany

Opcjonalne dodatki:

kawałek chudego boczku

1 cebula

sól czarna

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Obrane i ugotowane ziemniaki zalej gorącym bulionem, dodaj podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz. Blenduj do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodaj śmietanę i zamieszać. Jeżeli wolisz wersję z dodatkiem boczku pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni (sam puści wystarczająco dużo tłuszczu). Na patelnię z podsmażonym boczkiem wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż całość na złoty kolor. Skwarki, cebulkę i sól czarną do smaku rozsyp na powierzchni zupy tuż przed podaniem.

Źródło: justmydelicious.com

Gratin dauphinois - francuska zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

1 kg ziemniaków

250 ml śmietany 30%

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

150 g sera gruyere (można zastąpić ementalerem)

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne “posmaruj” ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Następnie dokładnie wysmaruj je masłem. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie (2 - 3 mm) plasterki. Układaj warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Posyp pierwszą warstwę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W ten sposób ułóż i dopraw wszystkie ziemniaki. Na koniec zalej ziemniaki śmietaną, przykryj naczynie pokrywką (lub szczelnie zawiń folią aluminiową) i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 - 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy głównie od odmiany ziemniaków - po godzinie wyjmij zapiekankę z pieca i sprawdź czy ziemniaki są już miękkie. Gdy ziemniaki są już miękkie posyp zapiekankę startym serem i już bez przykrycia zapiecz jeszcze ok. 15 minut.

Źródło: przepisy.wkuchnikatie.pl

Domowe chipsy

Składniki:

3 duże ziemniaki

2 łyżki oliwy

sól, papryka, zioła

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie umyj ziemniaki, nie obieraj ich ze skórki. Pokrój na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Włóż pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodaj oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możesz posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układaj talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego – nie mogą się ze sobą stykać. Posyp ziemniaki przyprawami. Piecz wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (pilnuj by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe).

Źródło: odczarujgary.pl

 

Marzy Ci się nowy komplet garnków? >>> Zrealizuj plany z pożyczką od TAKTO Finanse


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK