Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Dobry ziemniak nie jest zły…ani nudny

KUCHNIA OSZCZĘDZANIE Opublikowano: 04.08.2016

Brakuje Ci już pomysłów na obiad? A pamiętasz o ziemniaku? Z tego taniego i z pozoru pospolitego warzywa wyczarujesz wiele pyszności.

Brakuje Ci już pomysłów na obiad dla rodziny? Szukasz inspiracji ale niekoniecznie z wymyślnymi, drogimi i trudno dostępnymi produktami? A pamiętasz o ziemniaku? Nuuuda – tak pomyślałaś, prawda? A my Ci udowodnimy, że nie! To tanie i z pozoru pospolite warzywo pozwoli Ci wyczarować wiele ciekawych potraw, którymi Twoi najbliżsi będą się zajadać.

Placki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym

Składniki na sos:

300 gramów pieczarek

średnia cebula

pieprz

jedna bulionetka drobiowa lub warzywna (opcjonalnie)

1,5 szklanki wody lub bulionu (bulion jeżeli nie używasz bulionetki)

pieprz

2 płaskie łyżki mąki pszennej

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

natka pietruszki

Przygotowanie sosu:

Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki obierz i pokrój na talarki. Dodaj pieczarki do cebuli i smaż na średnim ogniu.  Po jakimś czasie pieczarki puszczą wodę i duś do jej odparowania. Wlej do pieczarek 2 szklanki wody i dodaj bulionetkę (lub 2 szklanki bulionu). Gotuj na małym ogniu. Po kilkunastu minutach, kiedy wyparuje część płynu, wlej do sosu mieszaninę śmietany, mąki i wody (mniej więcej pół szklanki). Zamieszaj sos i gotuj do zgęstnienia. Po zdjęciu sosu z ognia dodaj do niego natkę pietruszki i dopraw pieprzem.

Składniki na placki:

1 średnia cebula

4 duże ziemniaki

pieprz

sól

1 duże jajko

2 łyżki mąki

1 ząbek czosnku

Przygotowanie placków:

Zetrzyj na tarce o średnich oczkach ziemniaki i odsącz z nadmiaru soku. Zetrzyj na tarce cebulę dodaj do ziemniaków wraz z jajkiem, mąką, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym wcześniej przez praskę. Dobrze połącz ze sobą składniki następnie usmaż placki i przełóż na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj placki z sosem.

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com

Krem ziemniaczany

Składniki:

1 duża cebula

1 łyżka masła czosnkowego

500g ziemniaków

500ml bulionu z drobiu

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu czarnego

2 łyżki śmietany

Opcjonalne dodatki:

kawałek chudego boczku

1 cebula

sól czarna

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Obrane i ugotowane ziemniaki zalej gorącym bulionem, dodaj podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz. Blenduj do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodaj śmietanę i zamieszać. Jeżeli wolisz wersję z dodatkiem boczku pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni (sam puści wystarczająco dużo tłuszczu). Na patelnię z podsmażonym boczkiem wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż całość na złoty kolor. Skwarki, cebulkę i sól czarną do smaku rozsyp na powierzchni zupy tuż przed podaniem.

Źródło: justmydelicious.com

Gratin dauphinois - francuska zapiekanka z ziemniaków

Składniki:

1 kg ziemniaków

250 ml śmietany 30%

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

sól, pieprz do smaku

150 g sera gruyere (można zastąpić ementalerem)

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne “posmaruj” ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Następnie dokładnie wysmaruj je masłem. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie (2 - 3 mm) plasterki. Układaj warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Posyp pierwszą warstwę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W ten sposób ułóż i dopraw wszystkie ziemniaki. Na koniec zalej ziemniaki śmietaną, przykryj naczynie pokrywką (lub szczelnie zawiń folią aluminiową) i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 - 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy głównie od odmiany ziemniaków - po godzinie wyjmij zapiekankę z pieca i sprawdź czy ziemniaki są już miękkie. Gdy ziemniaki są już miękkie posyp zapiekankę startym serem i już bez przykrycia zapiecz jeszcze ok. 15 minut.

Źródło: przepisy.wkuchnikatie.pl

Domowe chipsy

Składniki:

3 duże ziemniaki

2 łyżki oliwy

sól, papryka, zioła

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie umyj ziemniaki, nie obieraj ich ze skórki. Pokrój na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Włóż pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodaj oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możesz posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układaj talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego – nie mogą się ze sobą stykać. Posyp ziemniaki przyprawami. Piecz wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (pilnuj by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe).

Źródło: odczarujgary.pl

 

Marzy Ci się nowy komplet garnków? >>> Zrealizuj plany z pożyczką od TAKTO Finanse



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni