Brakuje Ci już pomysłów na obiad dla rodziny? Szukasz inspiracji ale niekoniecznie z wymyślnymi, drogimi i trudno dostępnymi produktami? A pamiętasz o ziemniaku? Nuuuda – tak pomyślałaś, prawda? A my Ci udowodnimy, że nie! To tanie i z pozoru pospolite warzywo pozwoli Ci wyczarować wiele ciekawych potraw, którymi Twoi najbliżsi będą się zajadać.
Placki ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym
Składniki na sos:
300 gramów pieczarek
średnia cebula
pieprz
jedna bulionetka drobiowa lub warzywna (opcjonalnie)
1,5 szklanki wody lub bulionu (bulion jeżeli nie używasz bulionetki)
pieprz
2 płaskie łyżki mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
natka pietruszki
Przygotowanie sosu:
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki obierz i pokrój na talarki. Dodaj pieczarki do cebuli i smaż na średnim ogniu. Po jakimś czasie pieczarki puszczą wodę i duś do jej odparowania. Wlej do pieczarek 2 szklanki wody i dodaj bulionetkę (lub 2 szklanki bulionu). Gotuj na małym ogniu. Po kilkunastu minutach, kiedy wyparuje część płynu, wlej do sosu mieszaninę śmietany, mąki i wody (mniej więcej pół szklanki). Zamieszaj sos i gotuj do zgęstnienia. Po zdjęciu sosu z ognia dodaj do niego natkę pietruszki i dopraw pieprzem.
Składniki na placki:
1 średnia cebula
4 duże ziemniaki
pieprz
sól
1 duże jajko
2 łyżki mąki
1 ząbek czosnku
Przygotowanie placków:
Zetrzyj na tarce o średnich oczkach ziemniaki i odsącz z nadmiaru soku. Zetrzyj na tarce cebulę dodaj do ziemniaków wraz z jajkiem, mąką, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym wcześniej przez praskę. Dobrze połącz ze sobą składniki następnie usmaż placki i przełóż na papierowy ręczniczek, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj placki z sosem.
Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Krem ziemniaczany
Składniki:
1 duża cebula
1 łyżka masła czosnkowego
500g ziemniaków
500ml bulionu z drobiu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżki śmietany
Opcjonalne dodatki:
kawałek chudego boczku
1 cebula
sól czarna
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Obrane i ugotowane ziemniaki zalej gorącym bulionem, dodaj podsmażoną cebulkę, sól oraz pieprz. Blenduj do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Dodaj śmietanę i zamieszać. Jeżeli wolisz wersję z dodatkiem boczku pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni (sam puści wystarczająco dużo tłuszczu). Na patelnię z podsmażonym boczkiem wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż całość na złoty kolor. Skwarki, cebulkę i sól czarną do smaku rozsyp na powierzchni zupy tuż przed podaniem.
Źródło: justmydelicious.com
Gratin dauphinois - francuska zapiekanka z ziemniaków
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
150 g sera gruyere (można zastąpić ementalerem)
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne “posmaruj” ząbkiem czosnku przekrojonym na pół. Następnie dokładnie wysmaruj je masłem. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie (2 - 3 mm) plasterki. Układaj warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Posyp pierwszą warstwę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W ten sposób ułóż i dopraw wszystkie ziemniaki. Na koniec zalej ziemniaki śmietaną, przykryj naczynie pokrywką (lub szczelnie zawiń folią aluminiową) i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 1 - 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy głównie od odmiany ziemniaków - po godzinie wyjmij zapiekankę z pieca i sprawdź czy ziemniaki są już miękkie. Gdy ziemniaki są już miękkie posyp zapiekankę startym serem i już bez przykrycia zapiecz jeszcze ok. 15 minut.
Źródło: przepisy.wkuchnikatie.pl
Domowe chipsy
Składniki:
3 duże ziemniaki
2 łyżki oliwy
sól, papryka, zioła
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie umyj ziemniaki, nie obieraj ich ze skórki. Pokrój na cieniutkie plasterki – dosłownie milimetrowe. Włóż pokrojone w plasterki ziemniaki do foliowego woreczka, dodaj oliwę. Chodzi o to, żeby wszystkie talarki pokryły się oliwą. Możesz posmarować każdy plasterek pędzelkiem namoczonym w oliwie, ale sposób z woreczkiem jest szybszy. Układaj talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego – nie mogą się ze sobą stykać. Posyp ziemniaki przyprawami. Piecz wszystko w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zarumienią (pilnuj by się nie spaliły, są wtedy okrutnie gorzkie i raczej niezjadliwe).
Źródło: odczarujgary.pl
Marzy Ci się nowy komplet garnków? >>> Zrealizuj plany z pożyczką od TAKTO Finanse
WRÓĆ