Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Domowe pyszności

04.07.2016  

Podrzucamy małą ściągę co, kiedy i jak zapakować do słoików, aby potem zachwycało smakiem i przypominało słoneczne i radosne dni.

Uwielbiasz smaki lata i chciałabyś zatrzymać je jak najdłużej? Nic trudnego! Porzucamy małą ściągę „co kiedy” oraz sprawdzone przepisy jak to zapakować do słoików, aby potem zachwycało smakiem i przypominało słoneczne i radosne dni.

 

Lipiec to najlepsza pora na: morele, jeżyny, jagody, agrest, porzeczki, brzoskwinie, wiśnie, bakłażany, cukinie, fasolkę szparagową, ogórki.

Galaretka agrestowa

Składniki:

1 kg twardych owoców agrestu (warto zmieszać zielony z czerwonym)

ok. 50 dag cukru

Przygotowanie:

Agrest umyj, osącz, usuń szypułki. Następnie włóż do płaskiego rondla, podlej małą ilością wody. Gotuj ok. 40 min na małym ogniu (powstały, gorący sok warto odsączyć przez płótno, by galaretka nie miała skórek i pestek). Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Sprawdź, czy galaretka agrestowa tężeje. Gotową galaretką agrestową napełnij słoiczki, zakręć, wystudź.

Źródło: polki.pl

Pikle w miodzie

Składniki:

ogórki około 5 kg

3 l wody

1 i 1/2 szklanki octu

0,5 kg cukru

3 łyżki miodu

4 łyżki soli

Przygotowanie:

Składniki zalewy wymieszaj, zagotuj i zostaw do przestygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w słupki. Gdy nasiona są zbyt duże, to je wytnij. Ułóż ogórki w słoiku, zalej zalewą, zakręć i gotuj 10 minut na małym ogniu.

Źródło: durszlak.pl

 

Sierpień to sezon na: pomidory, jabłka, maliny, mirabelki, patisony, śliwki.

Marynowane pomidorki koktajlowe

Składniki:

1 kg pomidorków koktajlowych

2 duże ząbki czosnku

papryczka chili

2 szklanki octu winnego 6-proc.

1/2 szklanki wody

6 listków laurowych

gałązka estragonu

2 łyżki gorczycy

4 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Pomidorki opłucz. Papryczkę umyj, oczyść, posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w grube plasterki. Ocet zagotuj z wodą, chili, czosnkiem, gorczycą, listkami laurowymi, cukrem oraz solą.

Do wyparzonych słoików włóż pomidorki razem z estragonem. Zalej przecedzoną zalewą. Przyprawy z zalewy rozłóż równomiernie w słoikach. Słoiki zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw do ostudzenia.

Źródło: polki.pl

Konfitura malinowo-pomidorowa

Składniki:

600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)

400 g malin

1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-Fix)

350-500 g cukru białego

10-20 listków bazylii


4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, pokrój w kosteczkę i wymieszaj z malinami oraz sokiem z cytryny.

Masę przełóż do garnka, wsyp cukier żelujący i wybraną ilość cukru (350-500 g). Całość doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty, a przed końcem gotowania dodaj posiekaną bazylię.

Wyparzone słoiki napełnij konfiturą, zamknij i odstaw na kilka minut do góry dnem.

Źródło: polki.pl

Życzymy smacznego!

 

Planujesz zrobić większe zapasy na zimę? >>> Latem skorzystaj z pożyczki TAKTO Finanse


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK