Uwielbiasz smaki lata i chciałabyś zatrzymać je jak najdłużej? Nic trudnego! Porzucamy małą ściągę „co kiedy” oraz sprawdzone przepisy jak to zapakować do słoików, aby potem zachwycało smakiem i przypominało słoneczne i radosne dni.
Lipiec to najlepsza pora na: morele, jeżyny, jagody, agrest, porzeczki, brzoskwinie, wiśnie, bakłażany, cukinie, fasolkę szparagową, ogórki.
Galaretka agrestowa
Składniki:
1 kg twardych owoców agrestu (warto zmieszać zielony z czerwonym)
ok. 50 dag cukru
Przygotowanie:
Agrest umyj, osącz, usuń szypułki. Następnie włóż do płaskiego rondla, podlej małą ilością wody. Gotuj ok. 40 min na małym ogniu (powstały, gorący sok warto odsączyć przez płótno, by galaretka nie miała skórek i pestek). Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Sprawdź, czy galaretka agrestowa tężeje. Gotową galaretką agrestową napełnij słoiczki, zakręć, wystudź.
Źródło: polki.pl
Pikle w miodzie
Składniki:
ogórki około 5 kg
3 l wody
1 i 1/2 szklanki octu
0,5 kg cukru
3 łyżki miodu
4 łyżki soli
Przygotowanie:
Składniki zalewy wymieszaj, zagotuj i zostaw do przestygnięcia. Ogórki obierz i pokrój w słupki. Gdy nasiona są zbyt duże, to je wytnij. Ułóż ogórki w słoiku, zalej zalewą, zakręć i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Źródło: durszlak.pl
Sierpień to sezon na: pomidory, jabłka, maliny, mirabelki, patisony, śliwki.
Marynowane pomidorki koktajlowe
Składniki:
1 kg pomidorków koktajlowych
2 duże ząbki czosnku
papryczka chili
2 szklanki octu winnego 6-proc.
1/2 szklanki wody
6 listków laurowych
gałązka estragonu
2 łyżki gorczycy
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Pomidorki opłucz. Papryczkę umyj, oczyść, posiekaj. Czosnek obierz i pokrój w grube plasterki. Ocet zagotuj z wodą, chili, czosnkiem, gorczycą, listkami laurowymi, cukrem oraz solą.
Do wyparzonych słoików włóż pomidorki razem z estragonem. Zalej przecedzoną zalewą. Przyprawy z zalewy rozłóż równomiernie w słoikach. Słoiki zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw do ostudzenia.
Źródło: polki.pl
Konfitura malinowo-pomidorowa
Składniki:
600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
400 g malin
1 opakowanie cukru żelującego (np. Konfitur-Fix)
350-500 g cukru białego
10-20 listków bazylii
4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz, usuń pestki, pokrój w kosteczkę i wymieszaj z malinami oraz sokiem z cytryny.
Masę przełóż do garnka, wsyp cukier żelujący i wybraną ilość cukru (350-500 g). Całość doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty, a przed końcem gotowania dodaj posiekaną bazylię.
Wyparzone słoiki napełnij konfiturą, zamknij i odstaw na kilka minut do góry dnem.
Źródło: polki.pl
Życzymy smacznego!
Planujesz zrobić większe zapasy na zimę? >>> Latem skorzystaj z pożyczki TAKTO Finanse
WRÓĆ