Cieszymy się cudowną pogodą a wraz z nią sezonem grillowym. Nie gustujesz w kiełbasie i karkówce? Spokojnie, dziś podrzucamy przepisy na grilla w wersji fit. To świetna alternatywa dla tradycyjnego obiadu, dzięki której w dodatku się dotlenisz. Będzie prosto, tanio i przepysznie.
Faszerowane pieczarki z grilla
Składniki:
12 dużych pieczarek
1 cebulka
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
sól
pieprz
50 g tartego żółtego sera
bazylia
tymianek
natka pietruszki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Pieczarki umyj. Wyłam nóżki i zetrzyj je na tarce. Kapelusze pieczarek wysmaruj za pomocą pędzelka sokiem z cytryny. Pozostały sok wlej do nóżek. Dodaj posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ser i masło. Dopraw do smaku ziołami i dokładnie wymieszaj. Powstałym farszem wypełnij pieczarki. Grilluj na rozgrzanym ruszcie około 20 minut.
Źródło: durszlak.pl
Szaszłyki z łososia z salsą truskawkową
Składniki:
2 kawałki filetu z łososia
12 truskawek
1/3 ananasa świeżego
6 liści sałaty masłowej
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1/2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka sosu balsamico sojowego
Przygotowanie:
Łososia pokrój w kostkę, dodaj pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do ryb i ocet balsamiczny. Całość wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki. Ananasa obierz i pokrój w kostkę, truskawki obierz i pokrój na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kawałki łososia, truskawki, ananasa i tak na zmianę. Pozostałe truskawki i ananasa pokrój w drobną kostkę i polej sosem balsamico. Szaszłyki układaj na grillu. Grilluj krótko, żeby się nie spaliły. Podaj z salsą z owoców na sałacie.
Źródło: wesolakuchnia.blogspot.com
Faszerowana cukinia
Składniki:
1 średnia cukinia
40 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 kulka mozarelli
2 łyżki sosu pomidorowego
4 plastry sera żółtego
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż i usuń miękki środek z pestkami. Na patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Dodaj startą na tarce mozarellę, czosnek, przyprawy i sos. Farsz przełóż do cukinii. Grilluj około 35-40 minut.
Źródło: skrzydelko-czy-nozka.pl
Pierś z kurczaka w marynacie jogurtowej
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżeczki tymianku
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyj filety, osusz, pokrój na niezbyt grube plastry. Składniki marynaty wymieszaj. Włóż do niej mięso i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmij z marynaty, delikatnie zdejmij jej nadmiar, układaj mięso na grillu. Piecz z obu stron, aż będzie rumiane i upieczone w środku.
Źródło: przesmacznie.blogspot.com
Pieczone jabłka z bakaliami
Składniki na jedną porcję:
1 duże kwaśne jabłko
2 łyżki bakalii
szczypta cynamonu
pół łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka miodu
pół łyżeczki masła
Przygotowanie:
Odkrój górną część jabłka i wydrąż miąższ, odłóż go do miseczki. W tej samej miseczce wymieszaj wszystkie składniki: bakalie, cynamon, miód i sok z cytryny i oczywiście miąższ z jabłka. Nafaszeruj jabłka.
Zawiń je w folię aluminiową i wstaw na grilla na około 15- 20 minut
Źródło: smakiwsieci.blogspot.com
Twoje marzenie to profesjonalny kurs kulinarny? >>> Porządna pożyczka od TAKTO Finanse pomoże je spełnić
WRÓĆ