Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Grillowanie tanie niesłychanie

17.05.2017  

Pyszne dania z grilla za niewielkie pieniądze. Sprawdź, wypróbuj, poleć dalej :) Smacznego!Zaprosiłeś znajomych na grilla i teraz zastanawiasz się, czym ich ugościć, żeby było wyjątkowo, a jednocześnie niedrogo?

Podsuwamy sprawdzone przepisy na potrawy z grilla, jeszcze gorące!

Ziemniaczki z grilla

1 kg młodych ziemniaków, najlepiej o podobnej wielkości

3-4 łyżeczki granulowanego czosnku

kawałek twardego masła

suszone zioła: rozmaryn, lubczyk

 

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod strumieniem zimnej wody, nie obieramy. Podgotowujemy ok. 5 minut, odcedzamy. Każdego ziemniaka układamy na łyżce, nacinamy nożem (tak, jakbyśmy chcieli pociąć ziemniaka na cienkie plasterki, ale nie tniemy do końca – nóż zatrzyma się na łyżce). Posypujemy ziemniaki czosnkiem (starając się, aby dotarł pomiędzy nacięcia), posypujemy suszonymi ziołami. Na każdym ziemniaku kładziemy plasterek masła. Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową, grillujemy około pół godziny (pod koniec grillowania sprawdzamy patyczkiem, czy ziemniaki są miękkie).

Pikantne skrzydełka

1 kg skrzydełek drobiowych

3 łyżki lejącego miodu

3 łyżki oleju

2 ząbki

2 łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka chili w proszku

łyżeczka soli

 

Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Dodajemy olej, miód, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (najlepiej przygotować je dzień wcześniej). Grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie.

Szaszłyki z mięsa mielonego

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

jajko

cebula

2 łyżki bułki tartej

inne ulubione przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kurkuma, pieprz

 

Mięso przekładamy do większej miski, chwilę wyrabiamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Ponownie chwilę wyrabiamy. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Z mięsa formujemy podłużne, niezbyt grube kotleciki, nabijamy je na patyczki do szaszłyków, grillujemy aż nabiorą złocistego koloru, co jakiś czas obracając. Podajemy z sosem czosnkowym (przepis na dole strony).

A na deser banany z grilla z czekoladą

4 banany

pół tabliczki czekolady mlecznej startej na drobne wiórki

 

Banany myjemy, układamy na niezbyt mocno rozgrzanym grillu. Grillujemy po ok. 5 minut (skórka powinna zrobić się czarna), obracamy na drugą stronę, ponownie grillujemy 5 minut. Zdejmujemy banany z grilla, delikatne nacinamy wzdłuż skórkę, rozchylamy ją i posypujemy owoc startą na wiórki czekoladą. Banany jemy łyżeczką bezpośrednio ze skórki.

Niezbędne dodatki

Oczywiście na ogrodowym stole nie może zabraknąć świeżego pieczywa prosto z piekarni, aromatycznego ziołowego masła, sosu czosnkowego, a także co najmniej jednej sałatki. Pieczywo możesz kupić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić – po rozmrożeniu (najlepiej w temperaturze pokojowej), będzie smakowało jak w dniu zakupu. Resztę przygotuj według poniższych przepisów.

Domowe masło ze świeżymi ziołami

pół kostki miękkiego masła

nieduża garść listków świeżego lubczyku lub natki pietruszki

szczypta soli

 

Listki lubczyku lub pietruszki płuczemy, osuszamy, drobno siekamy. Masło przekładamy do większego talerza, dodajemy do niego zioła i sól. Łączymy składniki ugniatając masło widelcem. Przekładamy masło do mniejszej miseczki, w którym będzie podawane i odstawiamy do lodówki.

Jogurtowy sos czosnkowy

duże opakowanie jogurtu naturalnego

ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

łyżeczka soku z cytryny

 

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na godzinę dla połączenia smaków.

Sałatka z rukoli z pomidorami koktajlowymi, serem feta i prażonym słonecznikiem

opakowanie rukoli

gałązka pomidorów koktajlowych

150-200 g sera typu feta (najlepiej w kosteczkach)

garść nasion słonecznika bez łupinek

2 łyżki oliwy

opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego    

Nasiona słonecznika rumienimy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Rukolę myjemy, osuszamy, przekładamy do dużej szklanej miski. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, odsączony ser typu feta (jeśli mamy ser w kawałku, kroimy go w niedużą kosteczkę). Dodajemy słonecznik, delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, jeszcze raz delikatnie mieszamy.

 

Marzy Ci się grill ogrodowy, a może gazowy z wyższej półki? >>> Skorzystaj z pożyczki TAKTO Finanse i oddaj się swojej kulinarnej pasji.

 

 


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK