Zaprosiłeś znajomych na grilla i teraz zastanawiasz się, czym ich ugościć, żeby było wyjątkowo, a jednocześnie niedrogo?
Podsuwamy sprawdzone przepisy na potrawy z grilla, jeszcze gorące!
Ziemniaczki z grilla
1 kg młodych ziemniaków, najlepiej o podobnej wielkości
3-4 łyżeczki granulowanego czosnku
kawałek twardego masła
suszone zioła: rozmaryn, lubczyk
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod strumieniem zimnej wody, nie obieramy. Podgotowujemy ok. 5 minut, odcedzamy. Każdego ziemniaka układamy na łyżce, nacinamy nożem (tak, jakbyśmy chcieli pociąć ziemniaka na cienkie plasterki, ale nie tniemy do końca – nóż zatrzyma się na łyżce). Posypujemy ziemniaki czosnkiem (starając się, aby dotarł pomiędzy nacięcia), posypujemy suszonymi ziołami. Na każdym ziemniaku kładziemy plasterek masła. Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową, grillujemy około pół godziny (pod koniec grillowania sprawdzamy patyczkiem, czy ziemniaki są miękkie).
Pikantne skrzydełka
1 kg skrzydełek drobiowych
3 łyżki lejącego miodu
3 łyżki oleju
2 ząbki
2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka chili w proszku
łyżeczka soli
Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Dodajemy olej, miód, przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin do lodówki (najlepiej przygotować je dzień wcześniej). Grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie.
Szaszłyki z mięsa mielonego
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
jajko
cebula
2 łyżki bułki tartej
inne ulubione przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kurkuma, pieprz
Mięso przekładamy do większej miski, chwilę wyrabiamy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Ponownie chwilę wyrabiamy. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartej. Z mięsa formujemy podłużne, niezbyt grube kotleciki, nabijamy je na patyczki do szaszłyków, grillujemy aż nabiorą złocistego koloru, co jakiś czas obracając. Podajemy z sosem czosnkowym (przepis na dole strony).
A na deser banany z grilla z czekoladą
4 banany
pół tabliczki czekolady mlecznej startej na drobne wiórki
Banany myjemy, układamy na niezbyt mocno rozgrzanym grillu. Grillujemy po ok. 5 minut (skórka powinna zrobić się czarna), obracamy na drugą stronę, ponownie grillujemy 5 minut. Zdejmujemy banany z grilla, delikatne nacinamy wzdłuż skórkę, rozchylamy ją i posypujemy owoc startą na wiórki czekoladą. Banany jemy łyżeczką bezpośrednio ze skórki.
Niezbędne dodatki
Oczywiście na ogrodowym stole nie może zabraknąć świeżego pieczywa prosto z piekarni, aromatycznego ziołowego masła, sosu czosnkowego, a także co najmniej jednej sałatki. Pieczywo możesz kupić nawet kilka dni wcześniej i zamrozić – po rozmrożeniu (najlepiej w temperaturze pokojowej), będzie smakowało jak w dniu zakupu. Resztę przygotuj według poniższych przepisów.
Domowe masło ze świeżymi ziołami
pół kostki miękkiego masła
nieduża garść listków świeżego lubczyku lub natki pietruszki
szczypta soli
Listki lubczyku lub pietruszki płuczemy, osuszamy, drobno siekamy. Masło przekładamy do większego talerza, dodajemy do niego zioła i sól. Łączymy składniki ugniatając masło widelcem. Przekładamy masło do mniejszej miseczki, w którym będzie podawane i odstawiamy do lodówki.
Jogurtowy sos czosnkowy
duże opakowanie jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
łyżeczka soku z cytryny
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy i sok z cytryny. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na godzinę dla połączenia smaków.
Sałatka z rukoli z pomidorami koktajlowymi, serem feta i prażonym słonecznikiem
opakowanie rukoli
gałązka pomidorów koktajlowych
150-200 g sera typu feta (najlepiej w kosteczkach)
garść nasion słonecznika bez łupinek
2 łyżki oliwy
opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego
Nasiona słonecznika rumienimy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do przestygnięcia. Rukolę myjemy, osuszamy, przekładamy do dużej szklanej miski. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, odsączony ser typu feta (jeśli mamy ser w kawałku, kroimy go w niedużą kosteczkę). Dodajemy słonecznik, delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Marzy Ci się grill ogrodowy, a może gazowy z wyższej półki? >>> Skorzystaj z pożyczki TAKTO Finanse i oddaj się swojej kulinarnej pasji.
WRÓĆ