Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Jajko inaczej – świąteczne niespodzianki

15.03.2016  

Przedstawimy Wam więc nietypowe przepisy na jajka. Zaskocz swoich bliskich nowym wydaniem potraw Wielkanocnych!

Jajka jemy na co dzień i mogą już zbrzydnąć.  A Wielkanoc to znów potrawy jajeczne. Przedstawimy Wam więc nietypowe przepisy na jajka. Zaskocz swoich bliskich nowym wydaniem potraw Wielkanocnych!

 

Terrina w kształcie jajka

Składniki:

10 wydmuszek z jajek
około 20 dkg szynki
warzywa - kukurydza, groszek, marchewka,
1 jajko ugotowane na twardo
1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
około 8 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

Przygotowanie:

Robiąc wydmuszki pamiętaj o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka! Wydmuszki z jajek wyparz wrzątkiem i zostaw do wysuszenia. Szynkę pokroi w paseczki i delikatnie włóż do wydmuszek razem z warzywami. W wywarze rozpuść żelatynę i zalej wydmuszki. Odstaw do zastygnięcia a następnie do lodówki. Zdejmij skorupkę obierając tak, jak zwykłe jajko.

 

Źródło: smaker.pl

Awokado zapiekane z jajkami i boczkiem

Składniki:

dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
2 małe jajka
kilka plasterków boczku (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, chili, limonka
pieczywo (najlepiej ciemne, mogą być też tosty)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Awokado wyłóż na blaszkę. Delikatnie wlej jajka i dodaj boczek. Zapiekaj około 10 minut, aż jajka się zetną (mogą być w środku miękkie, tak jak  w koszulkach – w zależności od tego, co lubisz). Uwaga: nie piecz zbyt długo, ponieważ może zrobić się gorzkie. Podawaj posypane przyprawami, natką pietruszki, itp. Z pieczywem albo bez.

 

Źródło: klaudynahebda.pl

Jajka zapiekane z szynką parmeńska i suszonymi pomidorami

Składniki na 1 porcję:

1 jajko
2 plasterki szynki parmeńskiej lub boczku
1 suszony pomidor z zalewy
sól morska
pieprz
olej

Przygotowanie:

Kokilkę delikatnie posmaruj olejem. Na spodzie ułóż plastry szynki tworząc koszyczek. następnie dodaj suszonego pomidora pokrojonego w paseczki i wbij jajko tak, aby żółto pozostało całe. Przypraw świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekaj ok. 8-12 minut. Podaj np. z chrupiącą bagietką.


Źródło: lawendowyfartuszek.bloog.pl

Jajka po tajsku

Składniki:

6 jajek ugotowanych na półtwardo
olej do głębokiego smażenia
panierka
2 łyżki mąki
2 łyżki zimnej wody
kilka łyżek panierki Panko lub zwykłej bułki tartej.


sos
3-4 ząbki czosnku (zmiażdżone nożem)
3 łyżki pasty z tamaryndowca
2 łyżki wrzątku
1 łyżeczka peanut butter z kawałkami orzechów (masa z zmielonych orzeszków ziemnych)
1 łyżka cukru palmowego ewent. trzcinowego, palonego brązowego lub zwykłego
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju


posypka
garstka siekanego szczypiorku, natki pietruszki lub kolendry
1 czerwona cebulka ewent. biała
1 czerwona papryczka chili pokrojona w paseczki

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na półmiękko, a wyjmując je w odpowiednim momencie z wrzątku od razu zahartuj pod zimną, bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Osusz. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Na panierkę zmieszaj mąkę z taką ilością zimnej wody, aby powstała klejąca i gęsta mikstura. Bardziej gęsta niż na naleśniki. W oddzielnej miseczce przygotuj panierkę Panko. Obtaczaj całe jajka w mieszance mąki i wody, a następnie od razu w panierce, obsypując z wszystkich stron dłońmi. Odłóż do czasu, aż wszystkie jajka będą gotowe. Osuszone jajka możesz od razu smażyć. Wkładaj na łyżce po kolei jajka na gorący tłuszcz (po kilka na raz) i obsmaż przez krótką chwilę do czasu, aż panierka nabierze ładnego koloru. Jajka bez panierki (jeśli takie chcesz) smaż nieco dłużej, by nabrały z zewnątrz cieniutką brązowo-bursztynową skórkę. Następnie wyłów jajka i osusz na papierowych ręcznikach. Na tym samym gorącym tłuszczu upraż piórka cebuli i chili, uważając, aby ich nie spalić. Wyłów wszystko łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach. Miąższ tamaryndowca zalej 2 łyżkami wrzątku, aby go rozmiękczyć na pastę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj do niego cukier palmowy (lub inny) i rozpuść. Dodaj następnie masę z tamaryndowca, masę z orzeszków ziemnych (peanut butter), sos sojowy i sos rybny. Ze składników powstanie ciemny gęsty sos. Jajka przekroi na pół, polej aromatycznym sosem z kawałkami orzechów i posyp szczypiorkiem lub posiekana natką. Na koniec posyp całość chrupkimi piórkami cebuli i chili. Wersja dla odważnych: możesz podprażyć całe papryczki wraz z pestkami tak, jak lubią to Tajowie.

 

Źródło: samiraka.blox.pl

Domowy ajerkoniak

Składniki:

4 żółtka jaj  (muszą być bardzo starannie oddzielone od białek, trzeba też pozbyć się tarczy zarodkowej  czyli ciemno-czerwonej plamki na jajku)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
szklanka cukru pudru (lub drobnego cukru)
laska wanilii, łyżka esencji waniliowej bądź cukier waniliowy
300 ml alkoholu: 100 ml spirytusu i 200 ml wódki (łagodny ajerkoniak), 150 ml spirytusu i 150 ml wódki (wersja medium), 250 ml spirytusu i 50 ml wódki (dla tych, którzy lubią bardzo mocne alkohole)

Przygotowanie:

Zagotuj mleko skondensowane z laską wanilii (przeciętą na pół – ziarna zdjejmij nożem i obowiązkowo dodaj do mleka), cukrem waniliowym lub esencja waniliową. Ostudź – gorące mleko powodowałoby ścinanie się żółtek lub ich ważenie. Żółtka ubij na parze z cukrem. Ubijaj dopóki cukier się nie rozpuści. Zdejmij z garnka z wodą i ubijaj dalej do momentu, gdy powstała masa stanie się prawie biała i puszysta (kilkukrotnie zwiększy swoją objętość). Następnie wlej powoli ubite żółtka do ostudzonego mleka, cały czas ubijając. Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, wlej alkohol. UWAGA – nie rób tego na raz, bo masa jajeczna może się zważyć i trzeba wtedy wszystko zaczynać od początku. Alkohol wlewaj stopniowo – np. dodaj kieliszek (25 lub 50 ml), miksuj do połączenia się składników, itd. Gotowy likier wstaw na noc do lodówki (rano będzie gęsty, w konsystencji będzie trochę przypominał mus). Później można go już przechowywać na zewnątrz. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, po 24 godzinach w temperaturze pokojowej dolej trochę wódki (miksując likier z alkoholem do połączenia składników).

 

Źródło: mojprzepisnazycie.pl

 

 

Zrealizuj wszystkie wielkanocne fantazje! >>> TAKTO Finanse chętnie pomoże


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK