Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Jak przechowywać, aby nie zmarnować

KUCHNIA OSZCZĘDZANIE Opublikowano: 21.11.2016

Jak nie marnować jedzenia i zawsze znaleźć w lodówce to, czego potrzebujemy? Kluczem jest dobra organizacja przestrzeni w kuchni. Doradzimy jak przechowywać żywność, aby nic się nie marnowało.

Chcesz zrobić kanapkę, ale okazuje się że chleb jest czerstwy, a produkty, które miały się na nim znajdować zepsute? Poznaj zasady dotyczące przechowywania żywności i uniknij takiej sytuacji!

 

Przejrzyj zawartość lodówki, zamrażarki i szafek

 

Pierwszym krokiem do dobrego przechowywania żywności będą porządki. Zrób przegląd produktów spożywczych. Wyrzuć te z nich, które są zepsute, a resztą pogrupuj na kategorie, np. produkty suche, puszkowane, nabiał, mięsa, ryby, bakalie, przyprawy. Wyczyść szafki i lodówkę.

 

Co i jak przechowywać w lodówce?

 

Temperatura na różnych półkach i na drzwiczkach lodówki jest różna: na najwyższej półce będzie o ok. 2-3 stopnie wyższa od temperatury, którą ustawisz. Surowe mięso, owoce morza i ryby trzymaj na dolnej półce, ponieważ wymagają najniższej temperatury. Na środkowej półce umieść nabiał, kiszonki oraz wędliny i suche kiełbasy. Na najwyższej półce przechowuj produkty, które szybko zjesz oraz rzeczy o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, np. soki i inne napoje. W przegródkach na drzwiach lodówki trzymaj produkty, które potrzebują tylko lekkiego schłodzenia, np. ketchup, majonez, musztardę, sosy, mleko UHT. W dolnych szufladach możesz przechowywać niektóre owoce i warzywa, np. maliny i truskawki, sałatę. Nie przechowuj w lodówce pomidorów, ogórków, papryki czy egzotycznych owoców, ponieważ szybko się popsują i stracą smak. Lodówka uniemożliwia warzywom i owocom dojrzewanie, dlatego lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o regularnym rozmrażaniu lodówki.

 

Co można zamrażać?

 

Mrożonki, mięsa i ryby to tylko niektóre produktów, które warto przechowywać w zamrażarce. Umyte warzywa i owoce możesz w niej trzymać przez rok, domowe potrawy mączne, warzywne i mięsne przez ok. 6-8 miesięcy, a mięsa w porcjach nie dłużej niż 2-3 miesiące. Pamiętaj, że mrożonki ze sklepów muszą zostać spożyte w terminie przewidzianym na opakowaniu. Warto zamrozić fasolkę szparagową, różyczki kalafiora i brokuł czy zielony groszek, jednak wcześniej blanszuj je 2 minuty w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Dodaj odrobinę cukru, aby zachowały ładny kolor. Postaraj się układać produkty w zamrażarce jak najbliżej siebie, wtedy zamrażanie będzie następowało szybciej.

 

Przechowywanie w szafkach

 

Jeśli lubisz mieć zapas produktów to podziel je na kategorie, np. na jednej półce trzymaj różne rodzaje makaronu, kasz, ryżu oraz mąki, a na innej opakowania roślin strączkowych, artykuły puszkowane, bakalie i orzechy. W ten sposób szybko znajdziesz to, czego potrzebujesz. Jeśli masz niewiele miejsca w szafkach – nie rób zbyt dużych zapasów.

 

Opakowania mąki czy cukru często są mało wytrzymałe i produkty łatwo się wysypują, brudząc kuchnię. Dobrym rozwiązaniem jest ich przesypanie do przezroczystych, zamykanych pojemników. Do każdego opakowania przyklej karteczkę z nazwą produktu, ponieważ po jakimś czasie możesz zapomnieć, co znajduje się w pojemnikach i pomylić np. rodzaj mąki albo cukier z solą. Daty przydatności do spożycia znajdujące się na opakowaniach mogą być słabo widoczne i łatwo się ścierać, dlatego najlepiej zapisuj daty na małych karteczkach i przyklejaj do opakowań, używając do tego przezroczystej taśmy klejącej.

 

Planujesz zakup nowej lodówki lub wyposażenia kuchni? >>> Wypełnij formularz TAKTO Finanse i przekonaj się, co możemy dla Ciebie zrobić!

 

 

 



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni