Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Jak przechowywać, aby nie zmarnować

21.11.2016  

Jak nie marnować jedzenia i zawsze znaleźć w lodówce to, czego potrzebujemy? Kluczem jest dobra organizacja przestrzeni w kuchni. Doradzimy jak przechowywać żywność, aby nic się nie marnowało.

Chcesz zrobić kanapkę, ale okazuje się że chleb jest czerstwy, a produkty, które miały się na nim znajdować zepsute? Poznaj zasady dotyczące przechowywania żywności i uniknij takiej sytuacji!

 

Przejrzyj zawartość lodówki, zamrażarki i szafek

 

Pierwszym krokiem do dobrego przechowywania żywności będą porządki. Zrób przegląd produktów spożywczych. Wyrzuć te z nich, które są zepsute, a resztą pogrupuj na kategorie, np. produkty suche, puszkowane, nabiał, mięsa, ryby, bakalie, przyprawy. Wyczyść szafki i lodówkę.

 

Co i jak przechowywać w lodówce?

 

Temperatura na różnych półkach i na drzwiczkach lodówki jest różna: na najwyższej półce będzie o ok. 2-3 stopnie wyższa od temperatury, którą ustawisz. Surowe mięso, owoce morza i ryby trzymaj na dolnej półce, ponieważ wymagają najniższej temperatury. Na środkowej półce umieść nabiał, kiszonki oraz wędliny i suche kiełbasy. Na najwyższej półce przechowuj produkty, które szybko zjesz oraz rzeczy o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, np. soki i inne napoje. W przegródkach na drzwiach lodówki trzymaj produkty, które potrzebują tylko lekkiego schłodzenia, np. ketchup, majonez, musztardę, sosy, mleko UHT. W dolnych szufladach możesz przechowywać niektóre owoce i warzywa, np. maliny i truskawki, sałatę. Nie przechowuj w lodówce pomidorów, ogórków, papryki czy egzotycznych owoców, ponieważ szybko się popsują i stracą smak. Lodówka uniemożliwia warzywom i owocom dojrzewanie, dlatego lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Pamiętaj o regularnym rozmrażaniu lodówki.

 

Co można zamrażać?

 

Mrożonki, mięsa i ryby to tylko niektóre produktów, które warto przechowywać w zamrażarce. Umyte warzywa i owoce możesz w niej trzymać przez rok, domowe potrawy mączne, warzywne i mięsne przez ok. 6-8 miesięcy, a mięsa w porcjach nie dłużej niż 2-3 miesiące. Pamiętaj, że mrożonki ze sklepów muszą zostać spożyte w terminie przewidzianym na opakowaniu. Warto zamrozić fasolkę szparagową, różyczki kalafiora i brokuł czy zielony groszek, jednak wcześniej blanszuj je 2 minuty w dużej ilości osolonej wrzącej wody. Dodaj odrobinę cukru, aby zachowały ładny kolor. Postaraj się układać produkty w zamrażarce jak najbliżej siebie, wtedy zamrażanie będzie następowało szybciej.

 

Przechowywanie w szafkach

 

Jeśli lubisz mieć zapas produktów to podziel je na kategorie, np. na jednej półce trzymaj różne rodzaje makaronu, kasz, ryżu oraz mąki, a na innej opakowania roślin strączkowych, artykuły puszkowane, bakalie i orzechy. W ten sposób szybko znajdziesz to, czego potrzebujesz. Jeśli masz niewiele miejsca w szafkach – nie rób zbyt dużych zapasów.

 

Opakowania mąki czy cukru często są mało wytrzymałe i produkty łatwo się wysypują, brudząc kuchnię. Dobrym rozwiązaniem jest ich przesypanie do przezroczystych, zamykanych pojemników. Do każdego opakowania przyklej karteczkę z nazwą produktu, ponieważ po jakimś czasie możesz zapomnieć, co znajduje się w pojemnikach i pomylić np. rodzaj mąki albo cukier z solą. Daty przydatności do spożycia znajdujące się na opakowaniach mogą być słabo widoczne i łatwo się ścierać, dlatego najlepiej zapisuj daty na małych karteczkach i przyklejaj do opakowań, używając do tego przezroczystej taśmy klejącej.

 

Planujesz zakup nowej lodówki lub wyposażenia kuchni? >>> Wypełnij formularz TAKTO Finanse i przekonaj się, co możemy dla Ciebie zrobić!

 

 

 


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK