Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Marchewkowe pole…do popisu

29.09.2016  

Przekonaj się, ile świetnych dań można wyczarować z marchewki, w dodatku za całkiem nieduże pieniądze.

Niesamowite wartości odżywcze marchewki znane są od bardzo dawna. Jest bogatym źródłem karotenoidów czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Dodatkowo zawiera w sobie luteinę, likopen i prowitaminy A. Pamiętaj o tym warzywie przy następnym planowaniu menu. A teraz przekonaj się, ile świetnych dań można wyczarować z marchewki, w dodatku za całkiem nieduże pieniądze.

Makaron marchewkowy

Składniki:

5 marchewek
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
świeży rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, pokrój w cienkie paseczki (najlepiej użyć do tej czynności obieraczki do warzyw, paseczki wyjdą wtedy cieniutkie i równe, jest to ważne ze względów estetycznych, ale także podczas gotowania - wszystkie będą gotowe w tym samym czasie).
W garnku nastaw wodę. I gotuj marchewkę do miękkości, uważając, aby jej nie rozgotować. Ma być al dente czyli nie do końca ugotowana. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Sprężyste paski ułóż na talerzu i skropl odrobinką oliwy z oliwek i kilkoma kroplami soku z cytryny. Podaj samodzielnie - jako przystawkę, przekąskę bądź jako dodatek do dania głównego.

Źródło: kreatywnepiny.blogspot.com

Ostra zupa marchewkowa z chili

Składniki:

3-4 większe marchewki
młoda cebula
kawałek papryczki chili
0,5 l wywaru warzywnego
2 łyżki oleju winogronowego
sól morska
ząbek czosnku
łyżeczka koncentratu pomidorowego
kilka kromek białego pieczywa

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i papryczkę chili posiekaj. W głębokim rondlu rozgrzej olej (jedną łyżkę), przesmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, a pół minuty później marchewkę i chili, podduś kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlej marchewkę wywarem i gotuj 20 minut „na wolnym ogniu” pod przykryciem. Na chwilę przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę koncentratu, a z kromek chleba wytnij nożem kształt marchewki. Chlebowe marchewki podsmaż na rozgrzanym oleju. Zupę marchewkową zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą. Podaj z grzankami w kształcie marchewek.

Źródło: zakochanewzupach.pl

Placuszki z marchewki

Składniki:

3 średnie marchewki
1 cebula
garść natki pietruszki
2 jaja
3-5 łyżek mąki pełnoziarnistej (może być też pszenna)
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki oleju roślinnego
olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekaj. Warzywa przełóż do miski, dodaj jaja, olej oraz przyprawy. Całość wymieszaj i na koniec dodaj tyle mąki, aby ciasto było spójne, dość gęste (ok. 3-5 łyżek). Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką płaskie porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złocisto, następnie osącz na papierowym ręczniczku i od razu podaj z ulubionymi dodatkami.

Źródło: tysiagotuje.pl

Ciasto marchewkowe

Składniki:

1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli

Polewa:

100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie pokrój lub połam na małe kawałki. Piekarnik nastaw na 180°C. Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zacznij powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodaj cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsyp odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszaj ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podaj posypane cukrem pudrem lub posmarowane polewą (wymieszaj dobrze wszystkie podane składniki mikserem i gotowe!)

Źródło: kreatywnepiny.blogspot.com

 

Marzy Ci się nowy robot kuchenny? >>> Zrealizuj plany z gotówką od TAKTO Finanse


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK