Przygotuj się dobrze do zimy! Teraz warzywa i owoce są tańsze i na pewno zdrowsze niż te importowane z innych krajów, kiedy w Polsce jest coraz chłodniej. A może masz własny ogródek i nie chcesz, aby cokolwiek się zmarnowało? Chętnie pomożemy i w jednym w i drugim przypadku. Podpowiemy, co i jak przechować, aby cieszyć się i smakiem i wartościami odżywczymi poszczególnych produktów.
Mrożonki
Aby warzywa i owoce zachowały jak najwięcej oryginalnych właściwości, podziel je na mniejsze porcje i zapakuj do szczelnych woreczków albo pojemników, z których dobrze jest usunąć jak najwięcej powietrza. Teoretycznie możesz zamrozić każde warzywo, ale najlepsze są takie, które mają zwartą strukturę i małą zawartość wody. Dlatego odradzamy mrożenie ogórków czy pomidorów. Warzywa umyj, obierz ze skórki (jeżeli tego wymagają) i pokrój na kawałki. Możesz również od razu zrobić gotowe mieszanki warzyw na ulubioną zupę czy leczo. Koniecznie zamroź: pora, paprykę, groszek zielony, fasolkę szparagową, brokuły, kapustę, kalafiora, marchewkę, selera, korzeń pietruszki, pieczarki i cukinię (przed zamrożeniem trzeba warzywo zblanszować, czyli wrzucić kawałki cukinii do gotującej się wody z solą na 4 minuty, a następnie pozostawić do ostygnięcia), buraki (warzywo trzeba najpierw ugotować, ok 50 minut, a później ostygnięte zamrozić). Świetną opcją są też mrożone zioła, które dodadzą cudownego aromatu potrawie. Musisz je umyć i poszatkować następnie zamrozić najlepiej w pojemniczkach. Polecamy zrobić tak z: koperkiem, natką pietruszki, liśćmi selera, szczypiorkiem. Świetnie też się mrożą liście szpinaku, bazylii, mięty, oregano, tymianku i rozmarynu. Owoce również możesz zamrozić, jako porcje do ciasta czy mieszanki na koktajle. Świetnie się sprawdzą: maliny, jeżyny, wiśnie, jagody, truskawki, banany, mango, śliwki
Suszonki
Najczęściej suszymy grzyby, warzywa i zioła, ale owoce również można. Możesz wykorzystać do tego piekarnik, słońce albo gotowe urządzenie suszące, tzw. „suszarkę”, jeśli takowe posiadasz. Oczywiście najwygodniejszym sposobem są suszarki, ale możesz zaoszczędzić i na początku wypróbować pozostałe sposoby, aby sprawdzić czy taka forma przechowywania w ogóle Ci odpowiada. Produkty, które świetnie się suszą to wspomniane już wcześniej grzyby. Dla zachowania właściwości odżywczych najlepiej jest rozpocząć suszenie na umiarkowanej temperaturze 50 stopni, a później, gdy stracą wodę podnieść temperaturę stopniowo do 70 stopni. Dobrze ususzone grzyby będą cienkie i lekko elastyczne. Kolejne warzywo, które jest pyszne po ususzeniu to pomidory. Połóż je bezpośrednio na kratce piekarnika, najlepiej takiego z termoobiegiem i susz w temperaturze 60 – 70 stopni. Świetnie suszą się także twarde owoce takie jak: jabłka i gruszki. Rozpocznij je suszyć w wyższej temperaturze 70 stopni, a gdy stracą soki i jędrność, dosusz w niższej - 50 stopni. Odwrotnie jest z miękkimi owocami takimi jak morele i śliwki, tutaj rozpoczynasz suszenie na niższej temperaturze 45 stopni, a pod koniec podkręcasz ciepło do 60 stopni. Zioła najlepiej suszyć w zacienionym miejscu, związane i zawieszone gałązkami do dołu.
Chcesz kupić większą zamrażarkę lub suszarkę? >>> Inwestycja będzie łatwiejsza z TAKTO Finanse
WRÓĆ