Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Mrożonki czy suszonki?

KUCHNIA DOM OSZCZĘDZANIE Opublikowano: 16.09.2016

Podpowiemy, co i jak przechować, aby cieszyć się i smakiem i wartościami odżywczymi różnych produktów.

Przygotuj się dobrze do zimy! Teraz warzywa i owoce są tańsze i na pewno zdrowsze niż te importowane z innych krajów, kiedy w Polsce jest coraz chłodniej. A może masz własny ogródek i nie chcesz, aby cokolwiek się zmarnowało? Chętnie pomożemy i w jednym w i drugim przypadku. Podpowiemy, co i jak przechować, aby cieszyć się i smakiem i wartościami odżywczymi poszczególnych produktów.

Mrożonki

Aby warzywa i owoce zachowały jak najwięcej oryginalnych właściwości, podziel je na mniejsze porcje i zapakuj do szczelnych woreczków albo pojemników, z których dobrze jest usunąć jak najwięcej powietrza. Teoretycznie możesz zamrozić każde warzywo, ale najlepsze są takie, które mają zwartą strukturę i małą zawartość wody. Dlatego odradzamy mrożenie ogórków czy pomidorów. Warzywa umyj, obierz ze skórki (jeżeli tego wymagają) i pokrój na kawałki. Możesz również od razu zrobić gotowe mieszanki warzyw na ulubioną zupę czy leczo. Koniecznie zamroź: pora, paprykę, groszek zielony, fasolkę szparagową, brokuły, kapustę, kalafiora, marchewkę, selera, korzeń pietruszki, pieczarki i cukinię (przed zamrożeniem trzeba warzywo zblanszować, czyli wrzucić kawałki cukinii do gotującej się wody z solą na 4 minuty, a następnie pozostawić do ostygnięcia), buraki (warzywo trzeba najpierw ugotować, ok 50 minut, a później ostygnięte zamrozić). Świetną opcją są też mrożone zioła, które dodadzą cudownego aromatu potrawie. Musisz je umyć i poszatkować następnie zamrozić najlepiej w pojemniczkach. Polecamy zrobić tak z: koperkiem, natką pietruszki, liśćmi selera, szczypiorkiem. Świetnie też się mrożą liście szpinaku, bazylii, mięty, oregano, tymianku i rozmarynu. Owoce również możesz zamrozić, jako porcje do ciasta czy mieszanki na koktajle. Świetnie się sprawdzą: maliny, jeżyny, wiśnie, jagody, truskawki, banany, mango, śliwki

Suszonki

Najczęściej suszymy grzyby, warzywa i zioła, ale owoce również można. Możesz wykorzystać do tego piekarnik, słońce albo gotowe urządzenie suszące, tzw. „suszarkę”, jeśli takowe posiadasz. Oczywiście najwygodniejszym sposobem są suszarki, ale możesz zaoszczędzić i na początku wypróbować pozostałe sposoby, aby sprawdzić czy taka forma przechowywania w ogóle Ci odpowiada. Produkty, które świetnie się suszą to wspomniane już wcześniej grzyby. Dla zachowania właściwości odżywczych najlepiej jest rozpocząć suszenie na umiarkowanej temperaturze 50 stopni, a później, gdy stracą wodę podnieść temperaturę stopniowo do 70 stopni. Dobrze ususzone grzyby będą cienkie i lekko elastyczne. Kolejne warzywo, które jest pyszne po ususzeniu to pomidory. Połóż je bezpośrednio na kratce piekarnika, najlepiej takiego z termoobiegiem i susz w temperaturze 60 – 70 stopni. Świetnie suszą się także twarde owoce takie jak: jabłka i gruszki. Rozpocznij je suszyć w wyższej temperaturze 70 stopni, a gdy stracą soki i jędrność, dosusz w niższej - 50 stopni. Odwrotnie jest z miękkimi owocami takimi jak morele i śliwki, tutaj rozpoczynasz suszenie na niższej temperaturze 45 stopni, a pod koniec podkręcasz ciepło do 60 stopni. Zioła najlepiej suszyć w zacienionym miejscu, związane i zawieszone gałązkami do dołu.

 

Chcesz kupić większą zamrażarkę lub suszarkę? >>> Inwestycja będzie łatwiejsza z TAKTO Finanse



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni