Nie wiesz jak zaskoczyć swoją drugą połówkę w walentynkowy (lub każdy inny) wieczór? Jak sprawić, aby te chwile były naprawdę wyjątkowe? Zacznij od zaproszenia jej do kuchni i wspólnego gotowania przy blasku świec i dźwiękach jazzu lub innej ulubionej muzyki.
Przedstawiamy proste przepisy na kolację, które są wypełnione po brzegi naturalnymi afrodyzjakami, takimi jak: orzechy, krewetki, chili, czekolada, truskawki i wino. Smacznego!
Przystawka: sałatka orzechowa
Składniki
10 dag rukoli
po 1/2 główki sałaty masłowej i lodowej
garść kiełków sojowych
50 dag winogron jasnych i ciemnych
10 dag parmezanu
łyżeczka sproszkowanego chili
garść orzechów włoskich (około 8 połówek na osobę)
Sos:
6 łyżek jasnego octu winnego
4 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 łyżki soku jabłkowego lub z jasnych winogron
łyżeczka miodu
sól i pieprz
Przygotowanie
Sałaty umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody i porwać na małe kawałki. Kiełki umyć pod bieżącą wodą. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wszystko wymieszać i poukładać na talerzach.
Sos: wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Ser pokroić w cienkie płatki, poukładać na sałacie, posypać chili i orzechami. Przed podaniem skropić sosem.
Źródło: mojegotowanie.pl
Danie główne: spaghetti z krewetkami i chili
Składniki
500g makaronu spaghetti
200g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
250 ml oliwy
1-2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
garść świeżej natki pietruszki
garść startego (najlepiej świeżo) parmezanu
świeżo mielony pieprz
sól
Przygotowanie
Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Możesz usunąć ogony, jeśli Ci przeszkadzają podczas jedzenia. Posyp solą. Ugotuj makaron w osolonej wodzie wedle instrukcji, tak jak lubisz. Odcedź makaron, zachowując przy okazji pół szklanki wody z gotowania. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i polej odrobiną oliwy. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki po 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień pod patelnią i dorzuć na nią chili i czosnek posiekane w plasterki. Oliwa nabierze ich aromatu. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Podkręć ogień pod patelnią i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Po chwili przelej całą jej zawartość do garnka z makaronem. Dodaj również wodę z jego gotowania oraz starty parmezan. Wymieszaj dokładnie. Oliwa, woda i parmezan stworzą sos. Podawaj makaron w miskach lub na talerzach, posypując dodatkowo świeżym parmezanem i pieprzem.
Źródło: hotchillismaki.blogspot.com
Deser: mus czekoladowo-fiołkowy
Składniki
100 g gorzkiej lub białej czekolady
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
3-5 łyżek syropu fiołkowego
krystalizowane lub kandyzowane fiołki do dekoracji
ulubione lody
Przygotowanie
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z cukrem, dodać syrop fiołkowy i ostudzoną czekoladę. Nałożyć do pucharków i udekorować ulubionymi lodami.
Źródło: targsmaku.pl
Napój: poncz truskawkowy
Składniki
500 g truskawek (mogą być mrożone)
750 ml czerwonego wina wytrawnego
2 łyżki cukru owocowego
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Truskawki pokroić w kawałki, umieścić w garnku, połączyć z cukrem i sokiem z cytryny, pogotować chwile na małym ogniu. Owoce przełożyć do pucharków i zalać winem, powinny być zanurzone całkowicie. Wino można rozcieńczyć odrobiną wody, jeśli nie chcemy zbyt "mocnego" napoju.
Źródło: ugotuj.to
Tradycyjne spędzanie Walentynek to nie dla Ciebie? >>> Zaszalej z TAKTO Finanse
WRÓĆ