Czy zdrowe jedzenie musi być drogie? Odpowiedź brzmi: NIE. Jakie produkty wybierać, by dostarczać organizmowi witamin i minerałów, a równocześnie nie wydać zbyt wiele? Oto nasza lista produktów o świetnych właściwościach, które kupisz naprawdę tanio.
Owsianka z owocami
Wspaniała na śniadanie, bardzo sycąca i zdrowa. W dodatku w świetnej cenie i prosta w przygotowaniu. Do stworzenia swojej perfekcyjnej porannej mieszkanki zbożowo-owocowej warto wykorzystać także inne płatki, np. żytnie czy jęczmienne, a także otręby i zarodki zbóż. Do niedrogich owoców zaliczają się jabłka, gruszki, pomarańcze oraz banany, które wystarczy pokroić na kawałki i dodać do ugotowanych płatków.
Brązowy ryż i kasze
Wspaniały dodatek do dań głównych i składnik sałatek. Warto wybierać ryż brązowy, a nie biały, ponieważ ma znacznie więcej wartości odżywczych. Korzystnie wpływa na układ trawienny i krążenia, wzmacnia kości i jest bogaty w przeciwutleniacze oraz szereg minerałów i witamin. Kasze zawierają dużo błonnika, dzięki któremu regulują pracę jelit. Ze względu na witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i magnez wzmacniają naczynia krwionośne oraz wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego. Istnieje bardzo wiele kasz do wyboru, m.in. kasza gryczana, jaglana i jęczmienna.
Warzywa w świetnej cenie
Chcesz zrobić zdrową surówkę lub sałatkę? Dodaj do niej kapusty, która zawiera wiele witaminy C, wapnia, magnezu i żelaza, buraki, które chronią przed anemią i wspomagają układ krwionośny oraz marchewkę bogatą w beta-karoten, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz wzmacniający odporność. Warto jeść także gotowaną włoszczyznę oraz natkę pietruszki.
Rośliny strączkowe
Fasola, bób, groch, ciecierzyca, soczewica – do wyboru jest bardzo wiele roślin strączkowych, które są bogate w niezwykle zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawarta w ziarnach lecytyna ma bardzo korzystny wpływ na mózg i tkankę nerwową, poprawia pamięć. Rośliny strączkowe zawierają sporo białka, a także potas, wapń, magnez i żelazo i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Produkty mleczne
Większa odporność, mocne kości, prawidłowa praca jelit – to tylko niektóre korzyści płynące ze spożywania kefiru, zsiadłego mleka oraz maślanki. To produkty mleczne o działaniu probiotycznym, które dzięki zawartości kwasu mlekowego pomagają w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit. Bogate w wapń oraz witaminę D wzmacniają kości, a dodatkowo dostarczają kwasu foliowego oraz witamin B1 i B6.
Kiszone ogórki, kiszona kapusta
Również kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego, który wspomaga trawienie. Oprócz tego są źródłem witamin z grupy B i zawierają sporo błonnika.
Gotowanie jest Twoją pasją i potrzebujesz nowego sprzętu kulinarnego? >>> Zainteresuj się ofertą TAKTO Finanse!
WRÓĆ