Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Niedrogie i bardzo zdrowe

KUCHNIA Opublikowano: 23.12.2016

 Chcesz się zdrowo odżywiać? To łatwiejsze niż się wydaje! Poznaj listę produktów, które kosztują niewiele, a mają bardzo wiele cennych właściwości odżywczych.

Czy zdrowe jedzenie musi być drogie? Odpowiedź brzmi: NIE. Jakie produkty wybierać, by dostarczać organizmowi witamin i minerałów, a równocześnie nie wydać zbyt wiele? Oto nasza lista produktów o świetnych właściwościach, które kupisz naprawdę tanio.

 

Owsianka z owocami

 

Wspaniała na śniadanie, bardzo sycąca i zdrowa. W dodatku w świetnej cenie i prosta w przygotowaniu. Do stworzenia swojej perfekcyjnej porannej mieszkanki zbożowo-owocowej warto wykorzystać także inne płatki, np. żytnie czy jęczmienne, a także otręby i zarodki zbóż. Do niedrogich owoców zaliczają się jabłka, gruszki, pomarańcze oraz banany, które wystarczy pokroić na kawałki i dodać do ugotowanych płatków.

 

Brązowy ryż i kasze

 

Wspaniały dodatek do dań głównych i składnik sałatek. Warto wybierać ryż brązowy, a nie biały, ponieważ ma znacznie więcej wartości odżywczych. Korzystnie wpływa na układ trawienny i krążenia, wzmacnia kości i jest bogaty w przeciwutleniacze oraz szereg minerałów i witamin. Kasze zawierają dużo błonnika, dzięki któremu regulują pracę jelit. Ze względu na  witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i magnez wzmacniają naczynia krwionośne oraz wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego. Istnieje bardzo wiele kasz do wyboru, m.in. kasza gryczana, jaglana i jęczmienna.

 

Warzywa w świetnej cenie

 

Chcesz zrobić zdrową surówkę lub sałatkę? Dodaj do niej kapusty, która zawiera wiele witaminy C, wapnia, magnezu i żelaza, buraki, które chronią przed anemią i wspomagają układ krwionośny oraz marchewkę bogatą w beta-karoten, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz wzmacniający odporność. Warto jeść także gotowaną włoszczyznę oraz natkę pietruszki.

 

Rośliny strączkowe

 

Fasola, bób, groch, ciecierzyca, soczewica – do wyboru jest bardzo wiele roślin strączkowych, które są bogate w niezwykle zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawarta w ziarnach lecytyna ma bardzo korzystny wpływ na mózg i tkankę nerwową, poprawia pamięć. Rośliny strączkowe zawierają sporo białka, a także potas, wapń, magnez i żelazo i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

 

Produkty mleczne

 

Większa odporność, mocne kości, prawidłowa praca jelit – to tylko niektóre korzyści płynące ze spożywania kefiru, zsiadłego mleka oraz maślanki. To produkty mleczne o działaniu probiotycznym, które dzięki zawartości kwasu mlekowego pomagają w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit. Bogate w wapń oraz witaminę D wzmacniają kości, a dodatkowo dostarczają kwasu foliowego oraz witamin B1 i B6.

 

Kiszone ogórki, kiszona kapusta

 

Również kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego, który wspomaga trawienie. Oprócz tego są źródłem witamin z grupy B i zawierają sporo błonnika.

 

Gotowanie jest Twoją pasją i potrzebujesz nowego sprzętu kulinarnego? >>> Zainteresuj się ofertą TAKTO Finanse!

 



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni