Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Nietypowe dania z buraka

24.03.2017  

 Wydaje się nam doskonale znany, a jednak... daje tyle kulinarnych możliwości. Poznajcie przepisy na proste dania z buraka, które zachwycą niejednego łasucha i smakosza! Eksperymentujecie ze smakami? Czasami naprawdę warto to zrobić, bo wiele składników może pokazać swoje zupełnie nowe, nieoczekiwane oblicze. W taki sposób w pewnym momencie odkryliśmy warzywo od zawsze obecne w polskiej kuchni, jednak stosowane w tradycyjnych zestawieniach smakowych. Mowa o buraku, którego walory smakowe pozwalają na o wiele więcej zastosowań, niż w barszczu i surówce. Warto pokusić się o  przygotowanie potraw w tego warzywa również ze względu na jego walory zdrowotne. Buraki dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego wspomagają produkcję czerwonych krwinek przeciwdziałając anemii, obniżają ciśnienie krwi, normują poziom cholesterolu oraz chronią serce.

 

Oto trzy przepisy na pyszne i zdrowe dania z burakami:

 

Zupa krem z pieczonych buraków

 

Składniki:

 

650 g buraków

1 l bulionu jarzynowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

sok z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

5 łyżek oliwy extra vergine

1 łyżka świeżego tymianku

sól i pieprz

 

Dodatki:

 

4 łyżki śmietany 30%

jogurt naturalny

kilka łyżek szczypiorku

 

Przygotowanie:

 

Umyj buraki, większe przekrój, zawiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmij je z folii, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki.

 

Rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć buraczki, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Całość trzymaj na ogniu przez około 4 minuty, a następnie dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i bulion. Zupę gotuj pod przykryciem 10 min., a następnie ją zmiksuj i dopraw do smaku.

Podgrzany krem wlej do filiżanek lub talerzy, skrop śmietanką kremówką i udekoruj łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem.

 

Źródło: Kwestiasmaku.com

  

 

Pizza na spodzie z buraków

 

Składniki na spód:

 

4-6 buraków

1 jajko

2 łyżki otrębów

sól i pieprz

 

Surowe buraki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie wymieszaj je z innymi składnikami tak, by uzyskać jednolitą masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie masę. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz spód przez ok. 15-20 min. aż lekko stwardnieje. 

 

Składniki na wierzch pizzy:

 

parę plastrów szynki parmeńskiej

kilka lub kilkanaście plasterków sera koziego

2 jajka ugotowane na twardo

2 brzoskwinie

4 łyżki sosu czosnkowego

świeże oregano

zmielony pieprz czarny

 

Przygotowanie:

 

Na przygotowanym wcześniej spodzie rozprowadź sos, ułóż pozostałe składniki, możesz także wzbogacić pizzę swoimi propozycjami. Całość piecz w 180°C przez ok. 20 min. 

 

Źródło: Justmydelicious.com

 

 

Ciasto z buraka

 

Wypróbowaliśmy kilka przepisów, a w tym zasmakowaliśmy najbardziej!

 

Składniki (na jedną blachę o wymiarach około 34 x 22 cm):

 

Mokre:


1 szklanka zmiksowanych buraków

1 szklanka mleka

¾ szklanki syropu z agawy

½ szklanki oleju

100 g roztopionej czekolady

2 łyżeczki octu

 

Suche:
2 szklanki mąki

1 czubata łyżka kakao

1 płaska łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej

2 łyżeczki sody

szczypta soli

 

Polewa:


1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka krowiego lub roślinnego

1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)

kilka łyżek mielonych orzechów włoskich (do posypania)

 

Przygotowanie:

 

Bu­ra­ka wy­szo­ruj, za­wi­ń w folię i piecz przez 45 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 200°C, po czym odłóż go do ostu­dze­nia.  Gdy burak będzie się piekł po­łą­cz wszyst­kie mokre skład­ni­ki. W dużej misce po­łą­cz też wszyst­kie suche.

 

Ze­trzyj buraka na naj­drob­niej­szych oczkach tarki lub go zmiksuj. Połącz buraka z mokrymi skład­ni­kami i ubi­jaj przez moment trze­pacz­ką, by jak najdokładniej po­łą­czyć masę i ją na­po­wie­trzyć.

 

Mokre skład­ni­ki po­łą­cz z su­chy­mi, a kiedy masa bę­dzie jed­no­li­ta prze­lej ją do formy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Całość piecz 35-40 minut w piekarniku roz­grza­nym do 175°C.

 

Kiedy cia­sto się upie­cze i osty­gnie, przygotuj po­le­wę: cze­ko­la­dę łatwo roztopisz w mi­kro­fa­li lub w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady mleko i syrop z agawy, a następnie wy­mie­szaj. Polej ciasto otrzymaną masą oraz po­sy­p dużą ilością orze­chów.

 

Źródło: Jadłonomia.com

 

 

Jeśli planujesz wymianę sprzętów AGD, pożyczka może być przydatna! >>> Zapytaj o szczegóły TAKTO Finanse!

 


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK