Eksperymentujecie ze smakami? Czasami naprawdę warto to zrobić, bo wiele składników może pokazać swoje zupełnie nowe, nieoczekiwane oblicze. W taki sposób w pewnym momencie odkryliśmy warzywo od zawsze obecne w polskiej kuchni, jednak stosowane w tradycyjnych zestawieniach smakowych. Mowa o buraku, którego walory smakowe pozwalają na o wiele więcej zastosowań, niż w barszczu i surówce. Warto pokusić się o przygotowanie potraw w tego warzywa również ze względu na jego walory zdrowotne. Buraki dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego wspomagają produkcję czerwonych krwinek przeciwdziałając anemii, obniżają ciśnienie krwi, normują poziom cholesterolu oraz chronią serce.
Oto trzy przepisy na pyszne i zdrowe dania z burakami:
Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki:
650 g buraków
1 l bulionu jarzynowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
5 łyżek oliwy extra vergine
1 łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz
Dodatki:
4 łyżki śmietany 30%
jogurt naturalny
kilka łyżek szczypiorku
Przygotowanie:
Umyj buraki, większe przekrój, zawiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmij je z folii, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć buraczki, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Całość trzymaj na ogniu przez około 4 minuty, a następnie dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i bulion. Zupę gotuj pod przykryciem 10 min., a następnie ją zmiksuj i dopraw do smaku.
Podgrzany krem wlej do filiżanek lub talerzy, skrop śmietanką kremówką i udekoruj łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem.
Źródło: Kwestiasmaku.com
Pizza na spodzie z buraków
Składniki na spód:
4-6 buraków
1 jajko
2 łyżki otrębów
sól i pieprz
Surowe buraki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie wymieszaj je z innymi składnikami tak, by uzyskać jednolitą masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie masę. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz spód przez ok. 15-20 min. aż lekko stwardnieje.
Składniki na wierzch pizzy:
parę plastrów szynki parmeńskiej
kilka lub kilkanaście plasterków sera koziego
2 jajka ugotowane na twardo
2 brzoskwinie
4 łyżki sosu czosnkowego
świeże oregano
zmielony pieprz czarny
Przygotowanie:
Na przygotowanym wcześniej spodzie rozprowadź sos, ułóż pozostałe składniki, możesz także wzbogacić pizzę swoimi propozycjami. Całość piecz w 180°C przez ok. 20 min.
Źródło: Justmydelicious.com
Ciasto z buraka
Wypróbowaliśmy kilka przepisów, a w tym zasmakowaliśmy najbardziej!
Składniki (na jedną blachę o wymiarach około 34 x 22 cm):
Mokre:
1 szklanka zmiksowanych buraków
1 szklanka mleka
¾ szklanki syropu z agawy
½ szklanki oleju
100 g roztopionej czekolady
2 łyżeczki octu
Suche:
2 szklanki mąki
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)
kilka łyżek mielonych orzechów włoskich (do posypania)
Przygotowanie:
Buraka wyszoruj, zawiń w folię i piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, po czym odłóż go do ostudzenia. Gdy burak będzie się piekł połącz wszystkie mokre składniki. W dużej misce połącz też wszystkie suche.
Zetrzyj buraka na najdrobniejszych oczkach tarki lub go zmiksuj. Połącz buraka z mokrymi składnikami i ubijaj przez moment trzepaczką, by jak najdokładniej połączyć masę i ją napowietrzyć.
Mokre składniki połącz z suchymi, a kiedy masa będzie jednolita przelej ją do formy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Całość piecz 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C.
Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie, przygotuj polewę: czekoladę łatwo roztopisz w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady mleko i syrop z agawy, a następnie wymieszaj. Polej ciasto otrzymaną masą oraz posyp dużą ilością orzechów.
Źródło: Jadłonomia.com
Jeśli planujesz wymianę sprzętów AGD, pożyczka może być przydatna! >>> Zapytaj o szczegóły TAKTO Finanse!
WRÓĆ