Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Nietypowe dania z buraka

KUCHNIA Opublikowano: 24.03.2017

 Wydaje się nam doskonale znany, a jednak... daje tyle kulinarnych możliwości. Poznajcie przepisy na proste dania z buraka, które zachwycą niejednego łasucha i smakosza! Eksperymentujecie ze smakami? Czasami naprawdę warto to zrobić, bo wiele składników może pokazać swoje zupełnie nowe, nieoczekiwane oblicze. W taki sposób w pewnym momencie odkryliśmy warzywo od zawsze obecne w polskiej kuchni, jednak stosowane w tradycyjnych zestawieniach smakowych. Mowa o buraku, którego walory smakowe pozwalają na o wiele więcej zastosowań, niż w barszczu i surówce. Warto pokusić się o  przygotowanie potraw w tego warzywa również ze względu na jego walory zdrowotne. Buraki dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego wspomagają produkcję czerwonych krwinek przeciwdziałając anemii, obniżają ciśnienie krwi, normują poziom cholesterolu oraz chronią serce.

 

Oto trzy przepisy na pyszne i zdrowe dania z burakami:

 

Zupa krem z pieczonych buraków

 

Składniki:

 

650 g buraków

1 l bulionu jarzynowego

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

sok z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

5 łyżek oliwy extra vergine

1 łyżka świeżego tymianku

sól i pieprz

 

Dodatki:

 

4 łyżki śmietany 30%

jogurt naturalny

kilka łyżek szczypiorku

 

Przygotowanie:

 

Umyj buraki, większe przekrój, zawiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Wyjmij je z folii, obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki.

 

Rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu zeszklij cebulę i czosnek. Wrzuć buraczki, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Całość trzymaj na ogniu przez około 4 minuty, a następnie dodaj sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i bulion. Zupę gotuj pod przykryciem 10 min., a następnie ją zmiksuj i dopraw do smaku.

Podgrzany krem wlej do filiżanek lub talerzy, skrop śmietanką kremówką i udekoruj łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem.

 

Źródło: Kwestiasmaku.com

  

 

Pizza na spodzie z buraków

 

Składniki na spód:

 

4-6 buraków

1 jajko

2 łyżki otrębów

sól i pieprz

 

Surowe buraki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie wymieszaj je z innymi składnikami tak, by uzyskać jednolitą masę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie masę. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz spód przez ok. 15-20 min. aż lekko stwardnieje. 

 

Składniki na wierzch pizzy:

 

parę plastrów szynki parmeńskiej

kilka lub kilkanaście plasterków sera koziego

2 jajka ugotowane na twardo

2 brzoskwinie

4 łyżki sosu czosnkowego

świeże oregano

zmielony pieprz czarny

 

Przygotowanie:

 

Na przygotowanym wcześniej spodzie rozprowadź sos, ułóż pozostałe składniki, możesz także wzbogacić pizzę swoimi propozycjami. Całość piecz w 180°C przez ok. 20 min. 

 

Źródło: Justmydelicious.com

 

 

Ciasto z buraka

 

Wypróbowaliśmy kilka przepisów, a w tym zasmakowaliśmy najbardziej!

 

Składniki (na jedną blachę o wymiarach około 34 x 22 cm):

 

Mokre:


1 szklanka zmiksowanych buraków

1 szklanka mleka

¾ szklanki syropu z agawy

½ szklanki oleju

100 g roztopionej czekolady

2 łyżeczki octu

 

Suche:
2 szklanki mąki

1 czubata łyżka kakao

1 płaska łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej

2 łyżeczki sody

szczypta soli

 

Polewa:


1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka krowiego lub roślinnego

1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)

kilka łyżek mielonych orzechów włoskich (do posypania)

 

Przygotowanie:

 

Bu­ra­ka wy­szo­ruj, za­wi­ń w folię i piecz przez 45 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 200°C, po czym odłóż go do ostu­dze­nia.  Gdy burak będzie się piekł po­łą­cz wszyst­kie mokre skład­ni­ki. W dużej misce po­łą­cz też wszyst­kie suche.

 

Ze­trzyj buraka na naj­drob­niej­szych oczkach tarki lub go zmiksuj. Połącz buraka z mokrymi skład­ni­kami i ubi­jaj przez moment trze­pacz­ką, by jak najdokładniej po­łą­czyć masę i ją na­po­wie­trzyć.

 

Mokre skład­ni­ki po­łą­cz z su­chy­mi, a kiedy masa bę­dzie jed­no­li­ta prze­lej ją do formy (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia). Całość piecz 35-40 minut w piekarniku roz­grza­nym do 175°C.

 

Kiedy cia­sto się upie­cze i osty­gnie, przygotuj po­le­wę: cze­ko­la­dę łatwo roztopisz w mi­kro­fa­li lub w kąpieli wodnej. Dodaj do czekolady mleko i syrop z agawy, a następnie wy­mie­szaj. Polej ciasto otrzymaną masą oraz po­sy­p dużą ilością orze­chów.

 

Źródło: Jadłonomia.com

 

 

Jeśli planujesz wymianę sprzętów AGD, pożyczka może być przydatna! >>> Zapytaj o szczegóły TAKTO Finanse!

 



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni