Przeraża Cię, ile wydajecie miesięcznie „na życie” i chciałabyś co nieco wreszcie odłożyć? Z drugiej jednak strony głupio Ci oszczędzać na bliskich i czegoś im odmawiać. Mamy na to sposób! Dobry obiad to niekoniecznie obiad drogi. Czasami możesz postawić na coś prostego, taniego ale nadal pysznego. Nie obawiaj się reakcji dzieci, może się okazać, że jedno z tych dań stanie się od teraz ich ulubionym :)
Kurczak
Składniki:
1 kg skrzydełek drobiowych
ok. 1-1,5 ziemniaków
kilka łyżek oleju
sól i inne ulubione przyprawy (np. papryka czy zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i przekrój na pół lub na ćwiartki, skrzydełka umyj. W małej miseczce zmieszaj olej z przyprawami i natrzyj nim mięso oraz ziemniaki. Włóż wszystko do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopki przez około 1 godzinę (aż ziemniaki będą miękkie).
Placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
kilka łyżek mąki pszennej
mała cebula
jajko
Dodatek wedle upodobań:
cukier
śmietana
sos pomidorowy
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę też obierz i zetrzyj na drobno. Dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli, dobrze wymieszaj. Smaż ma oleju niewielkie (1/2 patelni) i nie za grube placki. Podaj z ulubionym dodatkiem.
Makaron z sosem pomidorowym
Składniki:
3 duże pomidory
1 ząbek czosnku
2 cebule
3 łyżki oleju
sól i dowolne przyprawy do smaku
ulubiony makaron
Przygotowanie:
Pomidory zalej wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokroi w kostkę. Cebulę drobno pokroi i podsmaż chwilę na oleju. Dodaj czosnek i pomidory, podlej wodą. Duś przez chwilę, w międzyczasie doprawiając do smaku. Makaron ugotuj, odcedź i dodaj do sosu.
Kulki ryżowe
Składniki:
szklanka ryżu
2 szklanki wody
kostka rosołowa
sól i pieprz
natka pietruszki
100 g żółtego sera
1 łyżka mąki
1 łyżka bułki tartej
bułka tarta i jajko do panierowania
olej
Przygotowanie:
Ugotuj ryż z kostką rosołową aż do wyparowania wody i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę, przyprawy, mąkę i bułkę tartą i dobrze wymieszaj. Ser pokój w niewielką kostkę. Formuj z masy kulki i w każdą wciśnij kosteczkę sera. Na koniec opanieruj w jajku i bułce i smaż kulki na oleju aż zarumienią się z każdej strony. Podaj je z ketchupem lub same.
Kluski leniwe
Składniki:
200 g twarogu półtłustego lub tłustego
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
pół opakowania cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji. Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj do niego mąkę pszenną, jajko i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto, nie podsypując za dużo mąki. Z ciasta formuj wałki i pokrój kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm. Zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wrzuć kluski leniwe, delikatnie mieszając odczekaj około 1-2 minut od wypłynięcia. Polej bułką z masłem lub śmietaną.
Źródło: zajadam.pl
Szykujesz duży rodzinny obiad? >>> Skorzystaj z zastrzyku gotówki od TAKTO Finanse
WRÓĆ