Podwójnie czekoladowe doughnuts
Doughnuts to amerykańskie pączki z dziurką, lekko chrupiące, a zarazem puszyste. Są przygotowywane z różnego rodzaju polewami.
Składniki na 16 pączków:
300 g mąki
300 g cukru
125 g kakao
4 duże jajka
80 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki roztopionego masła
Olej do smażenia
Trochę mąki do podsypywania
Składniki na polewę:
170 g czekolady deserowej
120 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżeczki syropu kukurydzianego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia. W wysokim naczyniu zmiksuj jajka, maślankę, cukier oraz roztopione 3 łyżki masła. Całość dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na ok. 1-3 godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i połóż na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj je na grubość 1,25 cm oraz wykrawaj z niego kółka o średnicy ok. 8 cm, a pośrodku tych kółek - małe kółeczka. Możesz też podzielić ciasto na 16 różnych części, każdą z nich rozwałkować i połączyć końce otrzymanych wałeczków.
Przygotuj duży rondel. Na rozgrzany do temp. 190°C olej włóż pomału 3 pączki i smaż je na jednej stronie 1,5-2 min i tyle samo czasu na drugiej stronie. Przy pomocy patyczka sprawdź czy pączki nie są surowe w środku. Wyjmij je z rondla, a gdy będą stygnąć - przygotuj polewę. Składniki na nią umieść w małym garnuszku. W nieco większym garnku ugotuj nieco wody, po czym postaw na nim garnuszek ze składnikami na polewę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gdy pączki lekko przestygną - namocz ich górną warstwę w polewie czekoladowej.
Źródło:
Arabeskawaniliowa.blog.pl
Pączki wiedeńskie - smakowite gniazdka
Są nazywane także pączkami hiszpańskimi. Przygotowuje się je z ciasta parzonego i podobnie jak doughnuts mają dziurkę w środku.
Składniki:
1 szklanka mleka
200 g mąki
100 g masła
4-5 jajek
1 l tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W garnku zagotuj szklankę mleka z masłem. Do nich dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą, a masa stanie się gładka. Poczekaj aż mikstura ostygnie. Wtedy dodaj do środka jajka. Całość zmiksuj albo wymieszaj. Tak uzyskane ciasto umieść w rękawie cukierniczym z szeroką końcówką.
Wyciskaj na papierze kółka o średnicy 7-10 cm. Rozetnij go w ten sposób, aby na każdym fragmencie papieru znajdował się jeden wyciśnięty krążek. W garnku rozgrzej tłuszcz (olej lub smalec) do temp. ok. 170°C. Układaj na nim pączki (papier powinien się znajdować na górze). Po kilku minutach smażenia delikatnie usuń papier i smaż pączki na drugiej stronie. Złociste pączki odsącz na ręczniku kuchennym i posyp do smaku cukrem pudrem.
Źródło:
Osmykolorteczy.blog.pl
Oliebollen - holenderskie pączki
Smażone kulki z ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami są noworocznym przysmakiem w Holandii. Znakomicie sprawdzają się także jako karnawałowa przekąska.
Składniki:
500 g maki pszennej
500 ml mleka
1 jajko
8 g cukru waniliowego
7 g drożdży instant
1 jabłko pokrojone w drobną kostkę
100 g rodzynek
100 g rodzynek koryntek
Starta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka soli
Olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotuj miskę, w której wymieszasz dwa rodzaje rodzynek, startą skórkę z cytryny, drobno posiekane jabłko razem z 2-3 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę umieść w dużej misce, dodaj drożdże i cukier waniliowy. Rozbij jajko i je roztrzep, a następnie dodaj do miski. Dolej mleko i zmiksuj na gładkie ciasto. Do dużej miski dosyp mieszankę z rodzynkami.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Poczekaj aż podwoi swoją objętość. Powinno to zająć 2-3 godziny. Nalej olej do garnka z grubym dnem lub frytownicy i rozgrzej ją do temperatury 175°C. Z ciasta uformuj kulki. Możesz je nabierać np. za pomocą łyżki do lodów. Jednocześnie smaż maksymalnie 5-6 sztuk oliebollen. Smaż je ok. 5 minut. Jeśli po 2-3 minutach smażenia pączki nie odwrócą się na drugą stronę - obróć je przy pomocy drewnianej łyżki. Wyłóż słodkie kule na papierowy ręcznik, by je odtłuścić. Wystarczy, że posypiesz je do smaku cukrem pudrem i będą gotowe do podania.
Źródło:
Piekarniknaemigracji.blogspot.com
Chcesz przeprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję? >>> Weź pożyczkę w TAKTO Finanse i zdobądź środki na profesjonalny sprzęt AGD!
WRÓĆ