Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Pączki, jakich nie znacie!

17.02.2017  

 Zbliża się tłusty czwartek! A może by tak... przygotować pyszne pączki? Polecamy przepisy na pączki, które zachwycają zarówno smakiem, jak i oryginalnością. Życzymy smacznego wszystkim łasuchom! Podwójnie czekoladowe doughnuts

 

Doughnuts to amerykańskie pączki z dziurką, lekko chrupiące, a zarazem puszyste. Są przygotowywane z różnego rodzaju polewami.

 

Składniki na 16 pączków:

 

300 g mąki

300 g cukru

125 g kakao

4 duże jajka

80 ml maślanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki roztopionego masła

Olej do smażenia

Trochę mąki do podsypywania

 

Składniki na polewę:

 

170 g czekolady deserowej

120 ml słodkiej śmietanki

1 łyżka masła

2 łyżeczki syropu kukurydzianego

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

 

Wymieszaj w misce mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia. W wysokim naczyniu zmiksuj jajka, maślankę, cukier oraz roztopione 3 łyżki masła. Całość dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na ok. 1-3 godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i połóż na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj je na grubość 1,25 cm oraz wykrawaj z niego kółka o średnicy ok. 8 cm, a pośrodku tych kółek - małe kółeczka. Możesz też podzielić ciasto na 16 różnych części, każdą z nich rozwałkować i połączyć końce otrzymanych wałeczków.

 

Przygotuj duży rondel. Na rozgrzany do temp. 190°C olej włóż pomału 3 pączki i smaż je na jednej stronie 1,5-2 min i tyle samo czasu na drugiej stronie. Przy pomocy patyczka sprawdź czy pączki nie są surowe w środku. Wyjmij je z rondla, a gdy będą stygnąć - przygotuj polewę. Składniki na nią umieść w małym garnuszku. W nieco większym garnku ugotuj nieco wody, po czym postaw na nim garnuszek ze składnikami na polewę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gdy pączki lekko przestygną - namocz ich górną warstwę w polewie czekoladowej.

 

Źródło:

Arabeskawaniliowa.blog.pl

 

 

Pączki wiedeńskie - smakowite gniazdka

 

Są nazywane także pączkami hiszpańskimi. Przygotowuje się je z ciasta parzonego i podobnie jak doughnuts mają dziurkę w środku.

 

Składniki:

 

1 szklanka mleka

200 g mąki

100 g masła

4-5 jajek

1 l tłuszczu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

W garnku zagotuj szklankę mleka z masłem. Do nich dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą, a masa stanie się gładka. Poczekaj aż mikstura ostygnie. Wtedy dodaj do środka jajka. Całość zmiksuj albo wymieszaj. Tak uzyskane ciasto umieść w rękawie cukierniczym z szeroką końcówką.

 

Wyciskaj na papierze kółka o średnicy 7-10 cm. Rozetnij go w ten sposób, aby na każdym fragmencie papieru znajdował się jeden wyciśnięty krążek. W garnku rozgrzej tłuszcz (olej lub smalec) do temp. ok. 170°C. Układaj na nim pączki (papier powinien się znajdować na górze). Po kilku minutach smażenia delikatnie usuń papier i smaż pączki na drugiej stronie. Złociste pączki odsącz na ręczniku kuchennym i posyp do smaku cukrem pudrem.

 

Źródło:

Osmykolorteczy.blog.pl

 

 

Oliebollen - holenderskie pączki

 

Smażone kulki z ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami są noworocznym przysmakiem w Holandii. Znakomicie sprawdzają się także jako karnawałowa przekąska.

 

Składniki:

 

500 g maki pszennej

500 ml mleka

1 jajko

8 g cukru waniliowego

7 g drożdży instant

1 jabłko pokrojone w drobną kostkę

100 g rodzynek

100 g rodzynek koryntek

Starta skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka soli

Olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

Przygotuj miskę, w której wymieszasz dwa rodzaje rodzynek, startą skórkę z cytryny, drobno posiekane jabłko razem z 2-3 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę umieść w dużej misce, dodaj drożdże i cukier waniliowy. Rozbij jajko i je roztrzep, a następnie dodaj do miski. Dolej mleko i zmiksuj na gładkie ciasto. Do dużej miski dosyp mieszankę z rodzynkami.

 

Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Poczekaj aż podwoi swoją objętość. Powinno to zająć 2-3 godziny. Nalej olej do garnka z grubym dnem lub frytownicy i rozgrzej ją do temperatury 175°C. Z ciasta uformuj kulki. Możesz je nabierać np. za pomocą łyżki do lodów. Jednocześnie smaż maksymalnie 5-6 sztuk oliebollen. Smaż je ok. 5 minut. Jeśli po 2-3 minutach smażenia pączki nie odwrócą się na drugą stronę - obróć je przy pomocy drewnianej łyżki. Wyłóż słodkie kule na papierowy ręcznik, by je odtłuścić. Wystarczy, że posypiesz je do smaku cukrem pudrem i będą gotowe do podania.

 

Źródło:

Piekarniknaemigracji.blogspot.com

 

Chcesz przeprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję? >>> Weź pożyczkę w TAKTO Finanse i zdobądź środki na profesjonalny sprzęt AGD!


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK