Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Pączki, jakich nie znacie!

ROZRYWKA Opublikowano: 17.02.2017

 Zbliża się tłusty czwartek! A może by tak... przygotować pyszne pączki? Polecamy przepisy na pączki, które zachwycają zarówno smakiem, jak i oryginalnością. Życzymy smacznego wszystkim łasuchom! Podwójnie czekoladowe doughnuts

 

Doughnuts to amerykańskie pączki z dziurką, lekko chrupiące, a zarazem puszyste. Są przygotowywane z różnego rodzaju polewami.

 

Składniki na 16 pączków:

 

300 g mąki

300 g cukru

125 g kakao

4 duże jajka

80 ml maślanki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki roztopionego masła

Olej do smażenia

Trochę mąki do podsypywania

 

Składniki na polewę:

 

170 g czekolady deserowej

120 ml słodkiej śmietanki

1 łyżka masła

2 łyżeczki syropu kukurydzianego

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Przygotowanie:

 

Wymieszaj w misce mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia. W wysokim naczyniu zmiksuj jajka, maślankę, cukier oraz roztopione 3 łyżki masła. Całość dobrze wymieszaj i włóż do lodówki na ok. 1-3 godziny. Po tym czasie wyjmij schłodzone ciasto i połóż na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj je na grubość 1,25 cm oraz wykrawaj z niego kółka o średnicy ok. 8 cm, a pośrodku tych kółek - małe kółeczka. Możesz też podzielić ciasto na 16 różnych części, każdą z nich rozwałkować i połączyć końce otrzymanych wałeczków.

 

Przygotuj duży rondel. Na rozgrzany do temp. 190°C olej włóż pomału 3 pączki i smaż je na jednej stronie 1,5-2 min i tyle samo czasu na drugiej stronie. Przy pomocy patyczka sprawdź czy pączki nie są surowe w środku. Wyjmij je z rondla, a gdy będą stygnąć - przygotuj polewę. Składniki na nią umieść w małym garnuszku. W nieco większym garnku ugotuj nieco wody, po czym postaw na nim garnuszek ze składnikami na polewę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gdy pączki lekko przestygną - namocz ich górną warstwę w polewie czekoladowej.

 

Źródło:

Arabeskawaniliowa.blog.pl

 

 

Pączki wiedeńskie - smakowite gniazdka

 

Są nazywane także pączkami hiszpańskimi. Przygotowuje się je z ciasta parzonego i podobnie jak doughnuts mają dziurkę w środku.

 

Składniki:

 

1 szklanka mleka

200 g mąki

100 g masła

4-5 jajek

1 l tłuszczu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

W garnku zagotuj szklankę mleka z masłem. Do nich dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą, a masa stanie się gładka. Poczekaj aż mikstura ostygnie. Wtedy dodaj do środka jajka. Całość zmiksuj albo wymieszaj. Tak uzyskane ciasto umieść w rękawie cukierniczym z szeroką końcówką.

 

Wyciskaj na papierze kółka o średnicy 7-10 cm. Rozetnij go w ten sposób, aby na każdym fragmencie papieru znajdował się jeden wyciśnięty krążek. W garnku rozgrzej tłuszcz (olej lub smalec) do temp. ok. 170°C. Układaj na nim pączki (papier powinien się znajdować na górze). Po kilku minutach smażenia delikatnie usuń papier i smaż pączki na drugiej stronie. Złociste pączki odsącz na ręczniku kuchennym i posyp do smaku cukrem pudrem.

 

Źródło:

Osmykolorteczy.blog.pl

 

 

Oliebollen - holenderskie pączki

 

Smażone kulki z ciasta drożdżowego z różnymi dodatkami są noworocznym przysmakiem w Holandii. Znakomicie sprawdzają się także jako karnawałowa przekąska.

 

Składniki:

 

500 g maki pszennej

500 ml mleka

1 jajko

8 g cukru waniliowego

7 g drożdży instant

1 jabłko pokrojone w drobną kostkę

100 g rodzynek

100 g rodzynek koryntek

Starta skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka soli

Olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

Przygotuj miskę, w której wymieszasz dwa rodzaje rodzynek, startą skórkę z cytryny, drobno posiekane jabłko razem z 2-3 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę umieść w dużej misce, dodaj drożdże i cukier waniliowy. Rozbij jajko i je roztrzep, a następnie dodaj do miski. Dolej mleko i zmiksuj na gładkie ciasto. Do dużej miski dosyp mieszankę z rodzynkami.

 

Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Poczekaj aż podwoi swoją objętość. Powinno to zająć 2-3 godziny. Nalej olej do garnka z grubym dnem lub frytownicy i rozgrzej ją do temperatury 175°C. Z ciasta uformuj kulki. Możesz je nabierać np. za pomocą łyżki do lodów. Jednocześnie smaż maksymalnie 5-6 sztuk oliebollen. Smaż je ok. 5 minut. Jeśli po 2-3 minutach smażenia pączki nie odwrócą się na drugą stronę - obróć je przy pomocy drewnianej łyżki. Wyłóż słodkie kule na papierowy ręcznik, by je odtłuścić. Wystarczy, że posypiesz je do smaku cukrem pudrem i będą gotowe do podania.

 

Źródło:

Piekarniknaemigracji.blogspot.com

 

Chcesz przeprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję? >>> Weź pożyczkę w TAKTO Finanse i zdobądź środki na profesjonalny sprzęt AGD!



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni