Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Prosto, smacznie, zdrowo – pomysły na przekąski

23.02.2016  

Ciekawe przekąski dla zwolenników zieleniny, jak i mięsożerców.

Powoli idzie wiosna, a z nią apetyt na zdrowsze jedzenie i piękne, odsłonięte ciała. Mamy dla Was kilka propozycji na ciekawe przekąski. Znajdzie się coś dla zwolenników zieleniny, jak i mięsożerców. Bo kto powiedział, że zdrowe nie może być smaczne?

Dla Niej

Mini Pizze z Bakłażana

Składniki:

1 duży bakłażan
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 kulka mozzarelli
kilka plasterków szynki parmeńskiej
sól, pieprz, oregano
świeże liście bazylii

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w okrągłe plastry, położyć na blaszce i delikatnie posypać solą. Odstawić na 15 minut. Wytrzeć wodę, która wyciekła z bakłażana i posmarować wierzch każdej 'pizzy' koncentratem pomidorowym. Szynkę parmeńską pokroić na kawałki i ułożyć na każdej pizzy. Na to położyć pokrojoną mozzarellę. Posypać odrobiną pieprzu i suszonego oregano. Piec na blaszce około 10-15 minut w 180 C. Podawać ze świeżą bazylią.

 

Źródło: missberry.pl

Wrapy z tortilli

Składniki:

2 pszenne tortille (placki)
1 opakowanie serka kanapkowego  np. Almette, Piątnica (150g)
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
kilka plastrów sera żółtego
kilka liści sałaty lodowej
1 czerwona papryka
pół ogórka zielonego
sól, pieprz
wykałaczki (opcjonalnie)
pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

Serek wymieszać w miseczce z majonezem, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, usunąć gniazda nasienne. Ogórka obrać ze skórki i także pokroić w paski. Placek tortilli posmarować połową serka, na to położyć plastry sera żółtego. Następnie na jednej połowie ułożyć sałatę oraz paprykę i ogórka. Zawijać ciasno tortillę, zaczynając od strony sałaty. Z drugim plackiem postąpić tak samo. Tortille owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odwinąć tortille z folii i ostrym nożem kroić na proste bądź ukośne ok. 2,5 centymetrowe kawałki. Można wpiąć w każdy wykałaczkę i ozdobić pomidorkiem koktajlowym.

 

Źródło: mytaste.pl

Zdrowe kanapeczki

Składniki:

½ dużego ogórka zielonego
3 jaja
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy miodowej

szczypiorek

Przygotowanie:

Ogórka pokroić w centymetrowe plasterki. Szczypior pokroić. Jaja ugotować na twardo. Odlać wodę, nie studzić jajek. Obrać, pokroić na plastry, posiekać w miseczce widelcem wraz z majonezem, musztardą, szczypiorkiem i przyprawami. Ogórkowe plasterki wypełnić pastą, posypać szczypiorkiem, udekorować. Podawać od razu. Zamiast ogórka można użyć małych pomidorków jako miseczek.


Źródło: mojegotowanie.pl

Dla Niego

Rillettes z łososia

Składniki:

300 g filetu świeżego łososia
1 cytryna (4 łyżki soku i 1 łyżeczka startej skórki)
130 g łososia wędzonego
1,5 łyżki posiekanego koperku
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Umyty i osuszony filet łososia ułóż skórą do dołu na kawałku folii aluminiowej, skrop 2 łyżkami soku z cytryny, posyp solą i pieprzem. Zawiń luźno boki folii, łącząc je na górze. Ułóż na blasze piekarnika i piecz w 190°C przez 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podziel na kawałeczki, odrzucając ości i skórkę. Większe kawałki pokrój na desce. Wędzonego łososia posiekaj drobno i przełóż do miski z łososiem pieczonym. Dodaj pozostałe 2 łyżki soku z cytryny, skórkę z cytryny, posiekany koperek, szczypiorek, masło, śmietanę, musztardę. Delikatnie wymieszaj i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Podawaj z grzankami i ogórkiem kiszonym.

 

Źródło: 2smaki.pl

Kiełbaski w cieście francuskim 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
5 kiełbasek/ parówek
kilka plasterków żółtego sera
keczup
jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Rozwinąć ciasto francuskie, poprzecinać je na 15 mniej więcej równych kawałków. Każdą parówkę przeciąć na 3 części. Każdy kwadracik ciasta posmarować lekko keczupem, położyć plasterek sera i parówkę. Zawinąć wzdłuż parówki i mocno docisnąć brzegi, aby się nie otworzyły podczas pieczenia. Każde zawiniątko ponacinać lekko nożem od góry i posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut (do zrumienienia).

 

Źródło: iskierkawkuchni.blox.pl

Roladki z cukinii z boczkiem

Składniki:

1 duża cukinia
6 plastrów cienko krojonego boczku
opakowanie serka śmietankowego
pęczek szczypioru

Przygotowanie:

Zaczynamy od wykrojenia plastrów cukinii ( z jednej dużej możemy wykroić około 12 plastrów)- ja używam do tego łopatki do sera, ale da się to zrobić nożem. Ważne jest aby plastry były grubości około 2-3 mm. Następnie plastry wrzucamy na rozgrzaną patelnie grillową i podsmażamy. Nie musimy się martwić o to, że będą niedosmażone gdyż cukinie można jeść również na surowo. Na drugiej patelni smażymy boczek jednak nie wysmażamy go na chrupko ( musi być miękki aby można było go rolować). Następnie na ułożonych plasterkach cukinii  posmarować je z jednej strony serkiem, następnie kładziemy na środku przekrojony wzdłuż plasterek boczku i całość ciasno zwijamy. Całość związujmy szczypiorkiem aby roladka nam się nie rozpadła.

 

Źródło: mmcooking.pl

 

Szykuje się większa impreza? >>> Skorzystaj z pomocy TAKTO Finanse


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK