Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Pora na rybę! 5 niebanalnych propozycji

KUCHNIA Opublikowano: 27.04.2016

Poznaj kilka przepisów na rybę, które są tanie i proste w przygotowaniu i co najważniejsze zwiększają szanse na jej polubienie.

Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają ryby i tych, którzy za nimi nie przepadają. Jak powszechnie wiadomo ryby są źródłem zdrowia dzięki zawartości zdrowego tłuszczu czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: EPA i DHA. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, a także przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Ponadto zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów.

 

Wiedz, że należy z głową wybierać gatunki ryb do spożywania, wystrzegaj się gatunków taki jak: panga, ryba maślana, okoń nilowy czy sum afrykański – nie należą one do najzdrowszych. Dziś przedstawimy kilka przepisów, które są tanie i proste w przygotowaniu i co najważniejsze zwiększają szanse na polubienie ryby.

Burgery rybne

Składniki:

400g białej ryby, np. dorsz
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
1 łyżka kwaśnej śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
ok. szklanki mąki
ok. szklanki bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę gotujesz, następnie odstawiasz, aby ostygła. Bułkę namaczasz w wodzie. W dużej misce mieszasz jajko, posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę (błyskawiczną, jeśli jest zwykła namaczasz ją we wrzątku chwilę wcześniej), śmietanę i dobrze odciśniętą z wody kajzerkę. Wyrabiasz wszystko dokładnie. Dodajesz zimną rybę, rozgniatasz ją widelcem i łączysz z masą. Doprawiasz solą i pieprzem. Formujesz burgery, obtaczasz w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażysz burgery na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią. Podajesz z frytkami lub w bułce. Dodatkiem może być sos jogurtowy lub tatarski a dla dzieci ketchup.

 

Źródło: foodmag.pl

Dorsz w płatach cukinii z bazyliowym pesto

Składniki:

350 g filetów z dorsza
jedna nieduża cukinia
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
szczypta tymianku
tyle łyżek pesto bazyliowego, ile gotowych "sakiewek"
mix sałat
garść orzeszków piniowych (lub innych)
lub / i dobre, świeże pieczywo

Przygotowanie:

Filety opłucz i osusz (mrożone koniecznie wcześniej rozmroź). Pokroi na kawałki o szerokości ok. 5-6 cm. Oprósz z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Cukinię pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki – najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy z kawałków filetu owijaj w dwa-trzy plastry cukinii. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż rybę ok. 2-3 minuty z obu stron. Na talerzach rozłóż sałatę, ułóż usmażone filety, na każdy nałóż łyżkę pesto. Posyp wszystko orzeszkami i podawaj od razu.

 

Źródło: paletasmaku.blogspot.com

Halibut z pistacjową panierką

Składniki:

600 g filetu z halibuta (ze skórą)
10 łyżek rozdrobnionych pistacji
10 łyżek bułki tartej
2 szalotki
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
5 łyżek natki pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Pistacje bardzo drobno posiekaj, praż na suchej patelni, wymieszaj  z bułką tartą, posiekanymi szalotkami i czosnkiem, skórką z cytryny, posiekaną natką i oliwą. Wierzch ryby obłóż panierką i układaj na naoliwionej blaszce skórą do dołu. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz na środkowej półce 10 min. Następnie włącz funkcję grilla (można dać też na najwyższą półkę) i piecz 4-5 min. Rybę podaj ze szparagami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku i ziemniakami z koperkiem.

 

Źródło: przyslijprzepis.pl

Tajskie czerwone curry z rybą

Składniki:

300 g filetów z białej mięsistej ryby (np. dorsz pokrojony w grubą kostkę)
3 cm obranego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
sok z 1/2 limonki
2 świeże czerwone papryczki chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula, posiekana w drobną kostkę
olej
2 chlusty sosu rybnego (do smaku)
400 ml mleka kokosowego
100 ml wody
sól
posiekana kolendra do podania

Przygotowanie:

W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chili, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji. Podawaj curry gorące z ryżem i kolendrą.

 

Źródło: karmelowy.pl

Zupa z morszczuka

Składniki:

3 marchewki
3 cebule
2 pietruszki
¼ selera
1,2 kg białej ryby (np. morszczuk)
10 kulek ziela angielskiego
5 listów laurowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku
3 łyczki cukru trzcinowego jasnego
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
3 litry wody
3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki oraz selera obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż posolone warzywa. Muszą być miękkie. Dolej wodę, dodaj przyprawy i cukier. Gotuj około 20 minut. Do wywaru włóż kawałki ryby. Trzymaj do ponownego zagotowania na małym gazie. Dopraw koncentratem i podaj ze świeżymi ziołami i grzanką chleba.

 

Źródło: olgasmile.com

 

 

Twoje marzenie to profesjonalny kurs kulinarny? >>> Skorzystaj z porządnej pożyczki od TAKTO Finanse



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni