Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają ryby i tych, którzy za nimi nie przepadają. Jak powszechnie wiadomo ryby są źródłem zdrowia dzięki zawartości zdrowego tłuszczu czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3: EPA i DHA. Wpływają one korzystnie na układ krążenia, a także przywracają właściwe stężenie cholesterolu. Ponadto zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów.
Wiedz, że należy z głową wybierać gatunki ryb do spożywania, wystrzegaj się gatunków taki jak: panga, ryba maślana, okoń nilowy czy sum afrykański – nie należą one do najzdrowszych. Dziś przedstawimy kilka przepisów, które są tanie i proste w przygotowaniu i co najważniejsze zwiększają szanse na polubienie ryby.
Burgery rybne
Składniki:
400g białej ryby, np. dorsz
1 jajko
1 kajzerka
1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
1 łyżka kwaśnej śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
ok. szklanki mąki
ok. szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę gotujesz, następnie odstawiasz, aby ostygła. Bułkę namaczasz w wodzie. W dużej misce mieszasz jajko, posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę (błyskawiczną, jeśli jest zwykła namaczasz ją we wrzątku chwilę wcześniej), śmietanę i dobrze odciśniętą z wody kajzerkę. Wyrabiasz wszystko dokładnie. Dodajesz zimną rybę, rozgniatasz ją widelcem i łączysz z masą. Doprawiasz solą i pieprzem. Formujesz burgery, obtaczasz w mące, następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej. Smażysz burgery na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią. Podajesz z frytkami lub w bułce. Dodatkiem może być sos jogurtowy lub tatarski a dla dzieci ketchup.
Źródło: foodmag.pl
Dorsz w płatach cukinii z bazyliowym pesto
Składniki:
350 g filetów z dorsza
jedna nieduża cukinia
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony pieprz
szczypta tymianku
tyle łyżek pesto bazyliowego, ile gotowych "sakiewek"
mix sałat
garść orzeszków piniowych (lub innych)
lub / i dobre, świeże pieczywo
Przygotowanie:
Filety opłucz i osusz (mrożone koniecznie wcześniej rozmroź). Pokroi na kawałki o szerokości ok. 5-6 cm. Oprósz z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Cukinię pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki – najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Każdy z kawałków filetu owijaj w dwa-trzy plastry cukinii. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż rybę ok. 2-3 minuty z obu stron. Na talerzach rozłóż sałatę, ułóż usmażone filety, na każdy nałóż łyżkę pesto. Posyp wszystko orzeszkami i podawaj od razu.
Źródło: paletasmaku.blogspot.com
Halibut z pistacjową panierką
Składniki:
600 g filetu z halibuta (ze skórą)
10 łyżek rozdrobnionych pistacji
10 łyżek bułki tartej
2 szalotki
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
5 łyżek natki pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem. Pistacje bardzo drobno posiekaj, praż na suchej patelni, wymieszaj z bułką tartą, posiekanymi szalotkami i czosnkiem, skórką z cytryny, posiekaną natką i oliwą. Wierzch ryby obłóż panierką i układaj na naoliwionej blaszce skórą do dołu. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz na środkowej półce 10 min. Następnie włącz funkcję grilla (można dać też na najwyższą półkę) i piecz 4-5 min. Rybę podaj ze szparagami smażonymi na maśle z dodatkiem czosnku i ziemniakami z koperkiem.
Źródło: przyslijprzepis.pl
Tajskie czerwone curry z rybą
Składniki:
300 g filetów z białej mięsistej ryby (np. dorsz pokrojony w grubą kostkę)
3 cm obranego imbiru
2 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana
sok z 1/2 limonki
2 świeże czerwone papryczki chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula, posiekana w drobną kostkę
olej
2 chlusty sosu rybnego (do smaku)
400 ml mleka kokosowego
100 ml wody
sól
posiekana kolendra do podania
Przygotowanie:
W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chili, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, wyjmij rybę i gotuj go do osiągnięcia gęstszej konsystencji. Podawaj curry gorące z ryżem i kolendrą.
Źródło: karmelowy.pl
Zupa z morszczuka
Składniki:
3 marchewki
3 cebule
2 pietruszki
¼ selera
1,2 kg białej ryby (np. morszczuk)
10 kulek ziela angielskiego
5 listów laurowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku
3 łyczki cukru trzcinowego jasnego
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
3 litry wody
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Marchewki, pietruszki oraz selera obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż posolone warzywa. Muszą być miękkie. Dolej wodę, dodaj przyprawy i cukier. Gotuj około 20 minut. Do wywaru włóż kawałki ryby. Trzymaj do ponownego zagotowania na małym gazie. Dopraw koncentratem i podaj ze świeżymi ziołami i grzanką chleba.
Źródło: olgasmile.com
Twoje marzenie to profesjonalny kurs kulinarny? >>> Skorzystaj z porządnej pożyczki od TAKTO Finanse
WRÓĆ