Szanowni Państwo,

Z dniem 15.02.2023 r., Takto zakończyło przyjmowanie wniosków pożyczkowych.

Obsługa klientów spłacających swoje zobowiązania pozostaje bez zmian. Wszystkich Klientów posiadających aktywną pożyczkę TAKTO zapraszamy do Panelu Klienta, gdzie znajdą Państwo wszystkie aktualne informacje o swoim zobowiązaniu.
Hit wśród pożyczek - Takto Finanse Weź pożyczkę online i otrzymaj online

BLOG

Poradnik grzybiarza

KUCHNIA DOM ROZRYWKA Opublikowano: 23.09.2016

 

Sezon grzybowy w pełni, warto więc korzystać z darmowych darów natury, ale koniecznie z głową! Wiele jadalnych odmian grzybów ma bardzo podobne trujące odpowiedniki. Na pierwsze leśne wycieczki warto wybrać się z kimś doświadczonym, kto pomoże w praktyce odkryć różnice między grzybami. Poczekaj na deszcz, potem trochę słoneczka i ruszaj na łowy! Pamiętaj też o podstawowej zasadzie: odcinaj znalezione okazy od podłoża nożem zamiast wyrywać je z ziemi. Dzięki temu w tym samym miejscu wyrosną kolejne grzyby. Grzyby zakorzeniły się w polskiej kuchni przez setki lat, mamy więc też kilka pomysłów na pyszne, grzybowe danie.

KURKA

Kurka

Źródło: odżywianie.info.pl

 

Ich trujący odpowiednik nazywa się lisówka pomarańczowa. To co je odróżnia to fałdy( żeberka) pod kapeluszem. Jadalna kurka ma od spodu sztywne żółtopomarańczowe fałdy, natomiast lisówka bardzo cienkie i delikatne. Różnią się też trzonkami, kurki mają krótkie i grube, natomiast trujący „przyjaciel” cienki i długi.

Zupa z kurek

Składniki:

3 spore garście kurek (około 1/2 kg)

1 średniej wielkości cebula

6 szklanek warzywnego bulionu

3 średniej wielkości ziemniaki

2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie:

Kurki oczyść, szybko opłucz pod strumieniem zimnej wody. Odsącz na cedzaku. Cebulę pokrój na drobną kostkę. Obrane ziemniaki pokrój na kostkę około 1 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż się zacznie szklić (około 2-3 minuty).
Do cebuli dodaj kurki i smaż na dużym ogniu, często mieszając. Na początku z kurek wydzieli się sporo płynu, który należy odparować. Kiedy na patelni nie będzie już płynu, a kurki zaczną się przyrumieniać na brzegach, dodaj do nich masło, wymieszaj, smaż przez pół minuty. Kurki z cebulą dodaj do gorącego bulionu. Do garnka dodaj też ziemniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj do całkowitej miękkości ziemniaków (3-4 minuty). Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj. Tak przygotowaną śmietanę wlej do gotującej się zupy, wymieszaj, zmniejsz ogień i powoli doprowadź do lekkiego wrzenia. Gotuj przez chwilę.
Do zupy dodaj natkę i koperek, wymieszaj, przykryj, odstaw na 2-3 minuty, by smaki się połączyły.

Źródło: mniammniam.com

BOROWIK SZLACHETNY

Borowik

Źródło: grzybywogrodzie.pl

 

Jego niejadalny odpowiednik to goryczak żółciowy, który z daleka wygląda praktycznie identycznie. Różnicę poczujesz dotykając grzybów, borowik ma śliski kapelusz, a gotyczak jest pokryty meszkiem. Goryczak jak sama nazwa skazuje jest gorzki w smaku w przeciwieństwie do łagodnego borowika, więc możesz też delikatnie „spróbować” znalezionego grzyba językiem.

Spaghetti z borowikami

Składniki:

1 i ½ szklanki pokrojonych borowików

30 dag makaronu spaghetti

1 i ½ łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane ząbki czosnku

½ posiekanej cebuli

grubo mielony pieprz
sól
gałązki świeżej mięty

Przygotowanie:

Grzyby oczyść, opłucz, osusz i  pokrój. Uduś na oliwie z dodatkiem czosnku, cebuli, pieprzu i soli - od czasu do czasu dolewaj wody. Pod koniec gotowania dodaj kilka posiekanych listków mięty (część odłóż do dekoracji). Gdy grzyby będą miękkie, wymieszaj sos z ugotowanym makaronem i udekoruj gałązkami mięty.

Źródło: mowimyjak.se.pl

CZUBAJKA KANIA

Kania

Źródło: wikipedia.pl

 

Złą wersją kani jest muchomor sromotnikowy. Jak sprawdzić, z którym grzybem mamy do czynienia? Spróbuj oderwać kapelusz od trzonka. Kapelusz kani odejdzie bez problemu, natomiast kapelusz muchomora jest przytwierdzony bardzo mocno.

Smażone kanie

Składniki:

3 kanie (tylko kapelusze)
1 roztrzepane jajko
sól
pieprz
mąka pszenna (ew. bułka tarta)
olej do smażenia (ew. masło do smażenia)

Przygotowanie:

Odetnij nóżki kani, a kapelusze oczyść dokładnie. Jajko roztrzep z solą i pieprzem. Oczyszczone kapelusze zanurz w rozmąconym jajku, po czym panieruj w mące (bułce). Tak przygotowane kanie połóż na rozgrzany olej na patelnię i smaż kilka minut na niewielkim ogniu. W czasie smażenia doglądaj grzybów i obracaj je, aby równomiernie się usmażyły z obydwu stron. Dodaj pod koniec smażenia trochę masła. Usmażone kanie przełóż na talerz i podaj na gorąco z kromką chleba, którą możesz zamoczyć w pozostałym na patelni tłuszczyku.

Źródło: uwielbiamgotowac.com

 

Marzy Ci większa i dłuższa wyprawa do lasu? >>> Z TAKTO Finanse na pewno się uda!



Ocena: 5.0/5 ( 1 głosów)  
TAKTO Finanse
Autor

TAKTO Finanse

Redakcja

Nasz zespół to ponad 40 profesjonalistów (i ciągle się powiększa), którzy od 2012 roku z pasją, pełnym zaangażowaniem i nie zwalniając tempa pracują nad jakością produktu, który proponujemy Wam, naszym Klientom.


WRÓĆ

Jesteśmy wiarygodni