Wskakujesz na wagę po świętach, widzisz nadprogramowe kilogramy i wpadasz w panikę? Spokojnie! Jednym z Twoich postanowień noworocznych może być właśnie przejście na lekką kuchnię. Byle z głową i bez strat dla Twojego zdrowia.
Od czego zacząć?
Przygotuj taktykę i do dzieła! W okresie świąt jemy więcej, częściej i bardziej kalorycznie. Ulżyj swojemu żołądkowi i oczyścić swój organizm. A odwdzięczy Ci się z nawiązką.
Oczyszczenie domu
Pozbądź się wszelkich pokus. Bigos mamusi po Świętach, pierniczki i Twój ulubiony makowiec? Jeśli poczujesz głód, rzucisz się na nie i nic Cię już nie powstrzyma. Zamroź, co możesz, a resztę rozdaj znajomym, np. przynieś do pracy i poczęstuj wszystkich.
Zdrowe zakupy
Zawsze musisz mieć sporo warzyw i owoców, aby w chwili słabości mieć do wyboru parę zdrowych przekąsek i zaspokoić nimi głód. Wiesz, że w zależności od koloru warzyw i owoców mają one inne właściwości pro zdrowotne?
- Najcenniejszą grupą będą zielone warzywa i owoce ponieważ są niskokaloryczne, świetnie oczyszczają organizm, zawierają witaminę C, kwas foliowy oraz substancje przeciwnowotworowe.
- Białe warzywa i owoce cechują właściwości bakteriobójcze i lecznicze. Ponieważ zawierają dużo witaminy C świetnie nadają się też do walki z przeziębieniami.
- Żółte i pomarańczowe produkty zawierają przede wszystkim dużą ilość beta-karotenu i to jemu zawdzięczają swój kolor. Ma on zbawienny wpływ na nasz organizm: chroni skórę przed starzeniem i zapewnia jej zdrowy kolor oraz poprawia wzrok.
- Czerwone są bogatym źródłem likopenu, który jest przeciwutleniaczem – chroni nasz organizm przed procesem starzenia i chorobami serca.
- Niebieskie to grupa, która może poszczycić się właściwościami bakteriobójczymi i antywirusowymi. Niektóre z nich, jak borówka amerykańska zalecane są kobietom w ciąży, ponieważ zawierają sporo kwasu foliowego.
Po co sięgać?
- Pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Nie zapominaj przy tym, że to najczęściej warzywa zawierają mniej kalorii i cukrów niż owoce. Dlatego warto przyjąć zasadę ,,2 + 3” – dwie porcje owoców i trzy porcje warzyw.
- Kasze z owocami lub warzywami. Szczególnie godna polecenia w procesach odtruwania jest kasza jaglana.
- Świetne na lekką kolację z kromką pełnoziarnistego pieczywa są lekkostrawne, a przy tym pożywne zupy, np. krem z brokułów.
- Sałatki – to zawsze dobry wybór. Można je jeść bez ograniczeń, owocowe lub warzywne, z lekkimi winegretami, posypane prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.
- Codziennie rano na czczo dobrze jest wypić szklankę ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny. Taka mieszanka przyśpiesza perystaltykę jelit i odkwasza organizm.
- Niesamowitą bombą witamin są koktajle warzywno-owocowe. Zmiksuj sok pomarańczowy z bananem i garścią szpinaku, truskawkami lub kiwi i odrobiną wody. Smacznego!
Czego unikać?
- kofeiny (kawa, herbata, napoje typu coca-cola, drinki energetyzujące),
- alkoholu,
- cukru,
- papierosów,
- białej mąki,
- czerwonego mięsa,
- mleka,
- jajek i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
I może nie będzie łatwo, a przynajmniej nie od razu, ale szybko przekonasz się, że naprawdę warto. Lepsze samopoczucie, mniej kilogramów, ładniejsza cera. Oto co się czeka.
Chcesz wspomóc oczyszczanie organizmu sokowirówką lub blenderem? >>> TAKTO Finanse pomoże zdobyć gotówkę
WRÓĆ