Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Pyszne jak dynia

24.10.2016  

Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały, źródłem cynku i witamin z grupy B. Właściwości dyni docenili już Indianie, którzy wykorzystywali ją w kuchni i w medycynie naturalnej. Pierwsze ciasto dyniowe przygotowali Amerykanie i była to wydrążona dynia wypełniona miodem, mlekiem i przyprawami, a następnie upieczona. Dodatkowo dynia ma bardzo mało kalorii i świetnie się sprawdza w daniach słodkich czy słonych. Warto więc zaprzyjaźnić się z tym darem jesieni.

 

Dyniowa kawa

Składniki:

500 ml mleka

4 łyżki puree z dyni
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
150 ml wrzątku
bita śmietana
syrop dyniowy do podania

 

Przygotowanie:


Aby uzyskać dyniowe puree, pokrój dynie w plastry grubości ok 1- 1.5 cm i wytnij pestki, ale nie obieraj jej. Dobrze, jeśli plastry będą tej samej grubości, wtedy wszystkie upieką się w tym samym czasie). Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (termoobieg). Na blachę do pieczenia ułóż papier do pieczenia, a następnie poukładaj obok siebie plastry dyni. Wsadź do nagrzanego piekarnika i piecz do miękkości ok 40 minut. Po tym czasie wyjmij dynie i ostudź. Następnie obierz, pokrój w kostkę i zblenduj na gładkie puree. Gotową miksturę możesz przechowywać w lodówce do tygodnia lub zapasteryzować w słoiku.


Mleko, puree z dyni, cukier, przyprawę dyniową i wanilię umieść w rondelku z grubym dnem. Postaw na ogniu i gotuj do momentu, aż mleko zacznie się gotować - wtedy natychmiast zdejmij z ognia. Podczas gotowania mieszaj trzepaczką, żeby puree dobrze się rozpuściło. Całą miksturę przelej przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki z dyni. Kawę zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Do dwóch szklanek rozlej dyniową miksturę, następnie bardzo powoli, po ściance nalej kawę, aby zachować warstwowość. Możesz udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawą dyniową.

Źródło: iadorecinnamon.blogspot.com

 

 

Surówka ze świeżej dyni z surimi

 


Składniki:


kawałek świeżej dyni ok 30 dag
100g paluszków krabowych surimi
2 ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
oregano
zioła prowansalskie
sól
pieprz

 

Przygotowanie:


Dynie obierz ze skórki, usuń nasiona, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Paluszki krabowe surimi obierz z folijek i pokrój w mniejsze kawałki. Dynie, ogórki i surimi wrzuć do miski. Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu oraz roztartymi w rękach ziołami prowansalskich i oregano. Sosem polej surówkę i wymieszaj.

Źródło: przyślijprzepis.pl

 

 

Zupa krem z dyni


Składniki:

 

1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg
1 szalotka lub mała cebulka
kawałek imbiru (ok. 2 cm korzenia)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
1 łyżka masła
około 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
oliwa
sól
pieprz
rosół lub bulion drobiowy

 

Przygotowanie:

 

Dynię przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na czwórki lub ósemki. Kawałki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po około 20 minutach sprawdź, czy dynia się nie przypala na brzegach. Jeśli tak, zmniejsz temperaturę. Sprawdzaj widelcem, czy dynia jest już miękka - powinien wchodzić jak w ugotowany ziemniak. Czas pieczenia to około 30 - 40 minut, zależny od tego czy dynia jest bardziej mączna czy wodnista. Wyjmij z pieca i ostudź. W tym czasie na maśle zeszklij drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i pokrojony w cieniutkie igiełki imbir. Przestudzoną dynię obierz ze skóry - jest to dużo prostsze po upieczeniu, wystarczy oddzielić łyżką miąższ. Do miąższu dodaj zeszkloną szalotkę z czosnkiem i imbirem, kumin, dopraw solą i pieprzem i wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Jeśli dynia jest bardzo mączna, można dolać trochę rosołu. Po zmiksowaniu puree dyniowe przełóż do garnka, podgrzej, wlej szklankę bulionu, wymieszaj i sprawdź konsystencję - dolej tyle rosołu, aby otrzymać zupę-krem. Jeszcze raz dopraw i dodaj śmietankę wg upodobania. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Wersja na bogato: zupę skrop oliwą z chilli lub olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami dyniowymi. Upieczona i zmiksowana dynia doskonale nadaję się do mrożenia, więc jeśli masz całą dużą dynię, to warto ją upiec i część puree włożyć do piekarnika.

Źródło: ugotuj.to

 


Gulasz wieprzowy z dynią

 

Składniki:

 

80 dkg łopatki wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5- 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
1 malutka dynia
2 marchewki
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
po 1,5 łyżeczki majeranku i curry
1 czubata łyżeczka mąki
3 łyżki oleju rzepakowego
posiekany koperek bądź natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Włóż do miski, dodaj nieco oleju. Dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprósz majerankiem. Możesz dodać jeszcze 1 łyżkę octu balsamicznego (wpływa na kruchość mięsa, smak i przyswajalność składników odżywczych), lecz nie jest to konieczne. Możesz również wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej przed smażeniem. Wpierw zeszklij cebulę na oleju, przełóż do garnka, następnie podsmaż mięso. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, zalej 1,5 szklanki gorącego bulionu i duś na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Dynię obierz ze skóry, usuń miąższ i pokrój w nieco mniejszą kostkę od mięsa. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Gdy mięso, będzie miękkie dodaj do gulaszu i dopraw curry. Duś jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec zapraw gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Zamieszaj i zagotuj. Ewentualnie dopraw do smaku gulasz solą albo pieprzem. Podawaj gulasz na ciepło z ziemniakami puree, ryżem bądź kaszą posypany posiekanym koperkiem lub pietruszką.

Źródło: domowe-potrawy.pl

 

 

Tarta dyniowa na słodko

 

Składniki:

 

Na kruche ciasto:


320 g mąki pszennej
200 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
80 g cukru pudru
1 łyżka wody
2 żółtka
trochę bułki tartej do oprószenia formy

 

Na farsz:

 

dynia hokkaido (650 g)
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 małe jajka
180 g jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Dodatkowo ok. 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

 

Przygotowanie:

 

Dynię przekrój na 4 części, wydrąż pestki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, na około 1 godzinę. Piecz ją do momentu, aż po wbiciu w nią patyczka, będzie on łatwo wchodził. Wtedy dynię wyjmij i przestudź. Składniki na kruche ciasto szybko wyrób przy użyciu malaksera lub ręcznie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, lekko spłaszcz i wsadź do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na taką wielkość, aby dało się wykleić dno i boki formy. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto wyjmij z lodówki i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, tak aby przykrywał całe ciasto, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier i obciążenie oraz piecz przez kolejne 5 minut, tak aby kruchy spód się zrumienił. Upieczoną dynię pokrój na mniejsze kawałki (nie obieraj ze skóry) i zmiksuj blenderem na gładką masę, razem z serkiem mascarpone. Dodaj cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną, jogurt naturalny, cynamon, sól i dokładnie zmiksuj przy użyciu miksera. Na podpieczony wcześniej spód wyłóż dyniowy farsz i piecz tartę przez około 30 - 35 minut w 200⁰C. Farsz i listki z ciasta powinny się przyrumienić. Tartę przestudź i oprósz brzegi cukrem pudrem.

Źródło: lanika.pl

 

Marzysz o nowym komplecie garnków? >>> TAKTO Finanse chętnie pomoże w realizacji!



WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK