Na słono czy na słodko? Z nadzieniem czy bez? Z sosem czy z okrasą? Poznaj przepisy na smakowite kluski i przygotuj smakowite dania!
Czeskie knedliki
Składniki:
500 g mąki krupczatki
300 ml mleka
20 g drożdży
2 jajka
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli (do smaku)
Przygotowanie:
- Nalej mleko do garnka. Gdy lekko je podgrzejesz dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj mleko i odstaw garnek w ciepłe miejsce na 10 min.
- Wyrób z tak uzyskanej masy ciasto, a następnie przykryj je folią spożywczą i zostaw na minimum 30 min.
- Gdy po upływie tego czasu ciasto wyrośnie, podziel je na 4 porcje i z każdej z nich uformuj knedla.
- Przygotuj duży garnek, zagotuj w nim osoloną wodę. Wrzuć do niej knedle i gotuj je przez ok. 10 min. Obracaj knedle na drugą stronę i uważaj, żeby się nie pozlepiały.
- Gdy kluski będą gotowe – wyłów je pojedynczo cedzakiem lub sitkiem, połóż na desce i pokrój na plastry (najwygodniej zrobisz to przy pomocy nitki, od spodu).
- Podaj knedle tak jak lubisz: z masłem albo z sosem.
Źródło: Kuchniaagaty.pl
Kolorowe kopytka ze szpinakiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
2,5 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
300 g świeżego szpinaku
2-3 jajka
Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie ugnieć je na puré
- Usmaż szpinak na niewielkiej ilości oleju i rozdrobnij blenderem.
- Wymieszaj w dużej misce ziemniaczane purée ze zmiksowanym szpinakiem. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ze wszystkich składników wyrób ciasto.
- Z kawałków ciasta uformuj cienkie wałki i odcinaj kawałki o szerokości ok. 3 cm.
- Tak przygotowane kopytka ugotuj w osolonej wodzie i obracaj co jakiś czas na drugą stronę.
- Minutę od wypłynięcia klusek wyłów je cedzakiem i podaj solo lub z dodatkami.
Źródło: Olgasmile.com
Pyzy ze śliwkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej (ok. 20 dag)
2 jajka
Czubata łyżeczka soli
20-25 śliwek węgierek
4 łyżki cukru
Dodatki do wyboru: masło, śmietana, bułka tarta, cukier, cynamon
Przygotowanie:
- Ugotuj wodę. Umyj ziemniaki, włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 20 min aż będą bardzo miękkie.
- Odcedź ziemniaki i zalej zimną wodą. Gdy wystygną – ponownie je odcedź i dokładnie obierz, po czym ugnieć na purée. Nie używaj do tego miksera, lepsze będą tłuczek lub praska.
- Do purée dodaj mąkę, jajka oraz sól, a całość zagnieć tak, by uzyskać jednolite ciasto.
- Z masy odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich wałki o średnicy ok. 4 cm. Krój wałek co ok. 3 cm, a z tak stworzonych porcji formuj kuleczki.
- Umyj śliwki węgierki, przekrój na połowy i usuń pestki.
- Na każdej porcji ciasta umieść pół śliwki, posyp ją cukrem i zawiń tak, by ciasto zakryło śliwki.
- Ugotuj osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć do niego uformowane pyzy ze śliwkami. Nie powinno być ich więcej niż jedna warstwa.
- Gotuj kluski 3 min od momentu, gdy wypłyną na wierzch oraz wyjmij je z garnka łyżką cedzakową.
- Serwuj pyzy tak, jak smakują Ci najbardziej, np. z masłem, śmietaną, cukrem, bułką tartą czy cynamonem.
Źródło: Mniammniam.com
Twoje sprzęty kuchenne wymagają wymiany? >>> Skorzystaj z możliwości, które daje TAKTO Finanse i realizuj swoją pasję kulinarną!
WRÓĆ