Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Pyszne kluchy

18.11.2016  

Smakowite, pożywne, niedrogie - takie są kluski. :) Poznajcie najlepsze kluskowe przepisy: na czeskie knedliki, kolorowe kopytka ze szpinakiem oraz pyzy ze śliwkami.

Na słono czy na słodko? Z nadzieniem czy bez? Z sosem czy z okrasą? Poznaj przepisy na smakowite kluski i przygotuj smakowite dania!

 

Czeskie knedliki

 

Składniki:

 

500 g mąki krupczatki

300 ml mleka

20 g drożdży

2 jajka

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli (do smaku)

 

Przygotowanie:

  1. Nalej mleko do garnka. Gdy lekko je podgrzejesz dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj mleko i odstaw garnek w ciepłe miejsce na 10 min.
  2. Wyrób z tak uzyskanej masy ciasto, a następnie przykryj je folią spożywczą i zostaw na minimum 30 min.
  3. Gdy po upływie tego czasu ciasto wyrośnie, podziel je na 4 porcje i z każdej z nich uformuj knedla.
  4. Przygotuj duży garnek, zagotuj w nim osoloną wodę. Wrzuć do niej knedle i gotuj je przez ok. 10 min. Obracaj knedle na drugą stronę i uważaj, żeby się nie pozlepiały.
  5. Gdy kluski będą gotowe – wyłów je pojedynczo cedzakiem lub sitkiem, połóż na desce i pokrój na plastry (najwygodniej zrobisz to przy pomocy nitki, od spodu).
  6. Podaj knedle tak jak lubisz: z masłem albo z sosem.

 Źródło: Kuchniaagaty.pl

 

 

Kolorowe kopytka ze szpinakiem

 

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

2,5 szklanki mąki pszennej

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

300 g świeżego szpinaku

2-3 jajka

Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie ugnieć je na puré
  2. Usmaż szpinak na niewielkiej ilości oleju i rozdrobnij blenderem.
  3. Wymieszaj w dużej misce ziemniaczane purée ze zmiksowanym szpinakiem. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ze wszystkich składników wyrób ciasto.
  4. Z kawałków ciasta uformuj cienkie wałki i odcinaj kawałki o szerokości ok. 3 cm.
  5. Tak przygotowane kopytka ugotuj w osolonej wodzie i obracaj co jakiś czas na drugą stronę.
  6. Minutę od wypłynięcia klusek wyłów je cedzakiem i podaj solo lub z dodatkami.

 Źródło: Olgasmile.com

 

 

Pyzy ze śliwkami

 

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej (ok. 20 dag)

2 jajka

Czubata łyżeczka soli

20-25 śliwek węgierek

4 łyżki cukru

Dodatki do wyboru: masło, śmietana, bułka tarta, cukier, cynamon

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj wodę. Umyj ziemniaki, włóż je do dużego garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 20 min aż będą bardzo miękkie.
  2. Odcedź ziemniaki i zalej zimną wodą. Gdy wystygną – ponownie je odcedź i dokładnie obierz, po czym ugnieć na purée. Nie używaj do tego miksera, lepsze będą tłuczek lub praska.
  3. Do purée dodaj mąkę, jajka oraz sól, a całość zagnieć tak, by uzyskać jednolite ciasto.
  4. Z masy odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich wałki o średnicy ok. 4 cm. Krój wałek co ok. 3 cm, a z tak stworzonych porcji formuj kuleczki.
  5. Umyj śliwki węgierki, przekrój na połowy i usuń pestki.
  6. Na każdej porcji ciasta umieść pół śliwki, posyp ją cukrem i zawiń tak, by ciasto zakryło śliwki.
  7. Ugotuj osoloną wodę w dużym garnku i wrzuć do niego uformowane pyzy ze śliwkami. Nie powinno być ich więcej niż jedna warstwa.
  8. Gotuj kluski 3 min od momentu, gdy wypłyną na wierzch oraz wyjmij je z garnka łyżką cedzakową.
  9. Serwuj pyzy tak, jak smakują Ci najbardziej, np. z masłem, śmietaną, cukrem, bułką tartą czy cynamonem.

 Źródło: Mniammniam.com

 

Twoje sprzęty kuchenne wymagają wymiany? >>> Skorzystaj z możliwości, które daje TAKTO Finanse i realizuj swoją pasję kulinarną!

 


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK