Proste i pyszne – takie dania kochamy najbardziej! A jeśli w dodatku są zdrowe i możemy przygotować je za niewielkie pieniądze to zdecydowanie warto je wypróbować. Takie są szybkie dania z makaronem, które przyrządza się z łatwością, a pałaszuje z wielkim smakiem!
Penne zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem
Składniki (na 3 porcje):
Średniej wielkości pierś z kurczaka
750 g makaronu penne
350 g pieczarek
100 g sera mozzarella
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
3 łyżki śmietany 12%
Do smaku przyprawy: oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj makaron penne al dente. Umyj kurczaka i pieczarki. Mięso pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Nasmaruj kurczaka olejem oraz wejrzyj w mięso przyprawy. Odstaw na chwilę mięso, po czym wrzuć je na rozgrzany na patelni olej. Pokrojone pieczarki posyp solą i gałką muszkatołową oraz dodaj na patelnię. Smaż dopóki mięso się wysmaży, a pieczarki nie zaczną wypuszczać wody. Po zdjęciu patelni z ognia i ostudzeniu składników dodaj śmietanę oraz wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z wiórkami mozzarelli oraz z oregano. Piecz potrawę ok. 15-20 min. w temperaturze 180°C z termoobiegiem.
Źródło: Ladolcevitablogkulinarny.blogspot.com
Makaron szpinakowy z pesto bazyliowym
Składniki:
250 g-500 g makaronu szpinakowego
2 szklanki listków świeżej bazylii
1/2 szklanki startego parmezanu
1/2 szklanki oleju winogronowego
garść orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
sól (do smaku)
Przygotowanie:
Makaron szpinakowy ugotuj al dente, dokładnie odcedź, przełóż do miski, skrop oliwą, a całość wymieszaj.
Listki bazylii, orzechy nerkowca, pokrojony drobno czosnek oraz oliwę rozdrabniaj blenderem aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Dosyp starty parmezan, a następnie pomału miksuj. Na koniec dopraw do smaku solą. Makaron połącz z przygotowanym pesto. Porcje makaronu nałóż na talerze i udekoruj kilkoma listkami bazylii.
Źródło: Kulinarnefantazjemarioli.pl
Ryba po tajsku na makaronie ryżowym
Składniki:
Ryba:
4 filety z dorsza
2 czerwone papryczki chili
kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
cytryna
sos sojowy i pieprz
Dodatki:
250 g makaronu ryżowego
100 g groszku cukrowego
1/2 pora (białej części)
5-6 rzodkiewek
2 gałązki koperku
szczypiorek z dymki
Przygotowanie:
Papryczki chilli, czosnek oraz imbir pokrój w drobną kosteczkę oraz zetrzyj skórkę jednej z cytryn. Dwa rozmrożone filety dorsza umieść na folii aluminiowej. Wierzch filetów posyp wcześniej przygotowaną mieszanką oraz polej 4 łyżkami sosu sojowego. Rybę zawiń folią aluminiową, zostawiając na wierzchu małą dziurkę, by woda mogła odparować. Filety umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 40 min. w temp. maks. 180°C.
Dodatki przygotuj osobno. Smaż makaron ryżowy na patelni przez ok. 5 minut, a pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Gdy będzie gotowy – odcedź go i połóż na talerzu. Groszek cukrowy pokrój wzdłuż, rzodkiewki na cztery części, pora w cienkie paseczki, a koperek i szczypiorek posiekaj.
Rybę umieść na makaronie, groszek połóż dookoła niej, a wierzch ryby posyp resztą warzyw.
Źródło: Ugotuj-mi-prosze.blogspot.com
Potrzebujesz zastrzyku gotówki na zakup sprzętów kuchennych? >>> Skontaktuj się z TAKTO Finanse i skorzystaj z oferowanych możliwości!
WRÓĆ