Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Szybkie dania z makaronem

12.01.2017  

 Szybkie, pyszne, łatwe w przygotowaniu, a w dodatku w świetnej cenie - oto dania idealne dla każdego. Poznajcie przepisy na zachwycające smakiem potrawy z makaronem!Proste i pyszne – takie dania kochamy najbardziej! A jeśli w dodatku są zdrowe i możemy przygotować je za niewielkie pieniądze to zdecydowanie warto je wypróbować. Takie są szybkie dania z makaronem, które przyrządza się z łatwością, a pałaszuje z wielkim smakiem!

 

Penne zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem

 

Składniki (na 3 porcje):

 

Średniej wielkości pierś z kurczaka

750 g makaronu penne

350 g pieczarek

100 g sera mozzarella

3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

3 łyżki śmietany 12%

Do smaku przyprawy: oregano, gałka muszkatołowa, kurkuma, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ugotuj makaron penne al dente. Umyj kurczaka i pieczarki. Mięso pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Nasmaruj kurczaka olejem oraz wejrzyj w mięso przyprawy. Odstaw na chwilę mięso, po czym wrzuć je na rozgrzany na patelni olej. Pokrojone pieczarki posyp solą i gałką muszkatołową oraz dodaj na patelnię. Smaż dopóki mięso się wysmaży, a pieczarki nie zaczną wypuszczać wody. Po zdjęciu patelni z ognia i ostudzeniu składników dodaj śmietanę oraz wymieszaj z ugotowanym wcześniej makaronem.

 

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wymieszaj z wiórkami mozzarelli oraz z oregano. Piecz potrawę ok. 15-20 min. w temperaturze 180°C z termoobiegiem.

Źródło: Ladolcevitablogkulinarny.blogspot.com

 

 

Makaron szpinakowy z pesto bazyliowym

 

Składniki:

 

250 g-500 g makaronu szpinakowego

2 szklanki listków świeżej bazylii

1/2 szklanki startego parmezanu

1/2 szklanki oleju winogronowego

garść orzechów nerkowca

1 ząbek czosnku

sól (do smaku)

 

Przygotowanie:

 

Makaron szpinakowy ugotuj al dente, dokładnie odcedź, przełóż do miski, skrop oliwą, a całość wymieszaj.

 

Listki bazylii, orzechy nerkowca, pokrojony drobno czosnek oraz oliwę rozdrabniaj blenderem aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. Dosyp starty parmezan, a następnie pomału miksuj. Na koniec dopraw do smaku solą. Makaron połącz z przygotowanym pesto. Porcje makaronu nałóż na talerze i udekoruj kilkoma listkami bazylii.

Źródło: Kulinarnefantazjemarioli.pl

 

 

Ryba po tajsku na makaronie ryżowym

 

Składniki:

 

Ryba:

4 filety z dorsza

2 czerwone papryczki chili

kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

cytryna

sos sojowy i pieprz

 

Dodatki:

250 g makaronu ryżowego

100 g groszku cukrowego

1/2 pora (białej części)

5-6 rzodkiewek

2 gałązki koperku

szczypiorek z dymki

 

Przygotowanie:

 

Papryczki chilli, czosnek oraz imbir pokrój w drobną kosteczkę oraz zetrzyj skórkę jednej z cytryn. Dwa rozmrożone filety dorsza umieść na folii aluminiowej. Wierzch filetów posyp wcześniej przygotowaną mieszanką oraz polej 4 łyżkami sosu sojowego. Rybę zawiń folią aluminiową, zostawiając na wierzchu małą dziurkę, by woda mogła odparować. Filety umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 40 min. w temp. maks. 180°C.

 

Dodatki przygotuj osobno. Smaż makaron ryżowy na patelni przez ok. 5 minut, a pod koniec smażenia dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Gdy będzie gotowy – odcedź go i połóż na talerzu. Groszek cukrowy pokrój wzdłuż, rzodkiewki na cztery części, pora w cienkie paseczki, a koperek i szczypiorek posiekaj.

 

Rybę umieść na makaronie, groszek połóż dookoła niej, a wierzch ryby posyp resztą warzyw.

Źródło: Ugotuj-mi-prosze.blogspot.com

 

Potrzebujesz zastrzyku gotówki na zakup sprzętów kuchennych? >>> Skontaktuj się z TAKTO Finanse i skorzystaj z oferowanych możliwości!

 

 


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK