Późnym latem warto w codziennym menu zrobić miejsce dla cukinii. Dlaczego? Bo właśnie teraz niewiele kosztuje, a za każdym razem możesz przygotować z niej inną pyszną potrawę. Tak, tak, cukinia daje spore pole do kulinarnych popisów - możesz ją grillować, przerabiać na zupy, kotleciki, placki, leczo, frytki, dżem, a nawet ciasto. Podsuwamy kilka oryginalnych pomysłów, palce lizać!
Placuszki z cukinii
(ok. 15 sztuk)
Składniki:
0,5 kg cukinii (2 nieduże sztuki)
2 jajka
mała cebula
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do doprawienia
opcjonalnie: natka pietruszki, koperek, tymianek, czosnek
Przygotowanie:
Cukinię umyj, nie obieraj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz solą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Odlej sok, lekko odciskając. Do cukinii dodaj roztrzepane jajka, posiekaną cebulę, mąkę. Możesz dodać także posiekane zioła lub ząbek czosnku. Dopraw całość pieprzem. Lekko rozgrzej olej, smaż placuszki na złoty kolor po kilka minut z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z kleksem śmietany.
Źródło: mojwypieki.com
Ciasto z cukinii z żurawiną
Składniki:
(najlepiej w temperaturze pokojowej)
kostka miękkiego masła (200g)
180 g cukru
2 jajka
200 g cukinii
200 g mąki pszennej
100 g suszonej żurawiny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Masło utrzyj z cukrem mikserem – przez pierwsze trzy minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty, później zmniejsz obroty na średnie i ucieraj dodając stopniowo po jednym jaju, w odstępach około 40 sekundowych, by składniki dobrze się połączyły. Cukinię umyj, osusz, zetrzyj razem ze skórką na tarce o dużych oczkach, dobrze odciśnij w dłoniach, by odsączyć sok. Do utartego z jajkami masła dodaj mąkę, startą i odciśniętą cukinię oraz żurawinę. Dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do foremki o wymiarach ok. 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz około godziny. Ciasto odstaw do wystygnięcia. Pokrój w grube plastry.
Źródło: malacukierenka.pl
Zupa krem z cukinii z grzankami czosnkowymi
Zupa:
Składniki:
0,8 l bulionu
600 g cukinii
duża cebula
łyżka oliwy
2 łyżki masła
ząbek czosnku
¼ szklanki słodkiej śmietanki
Sól i pieprz do doprawienia
Grzanki:
bagietka
50 g miękkiego masła
starty ząbek czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem zeszklij na maśle z oliwą pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, smaż ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Zalej bulionem, zagotuj, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 25 minut pod przykryciem.
Zmiksuj zupę na krem, pod koniec dodaj śmietankę. Bagietkę na grzanki pokrój na kromki, posmaruj masłem połączonym z tartym ząbkiem czosnku i solą. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C do zrumienienia, około 4 minuty. Zupę podawaj z grzankami czosnkowymi.
Źródło: kwestiasmaku.pl
Brzmi pysznie? To ruszaj na zakupy – sprawdź, czy lepiej je zrobić w sklepie osiedlowym, czy w hipermarkecie.
Potrzebujesz gotówki na kuchnię Twoich marzeń? Skontaktuj się z doradcą TAKTO Finanse.
WRÓĆ