Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

Urośnie i wyleczy

11.08.2016  

Kojarzysz reklamy drogich specyfików na wszelkie dolegliwości? Pamiętaj, że istnieją inne, naturalne i dużo tańsze sposoby na pozbycie się ich.

Oglądasz spokojnie telewizję i nagle zaczyna się blok reklamowy. A w nim tabletki na wzdęcia, suplementy wspomagające prace wątroby, syrop na sen, na lepszy apetyt, itp. Same drogie specyfiki wspomagające prace każdego narządu i pomagające na każdą dolegliwość. Zapominamy więc, że istnieją inne, naturalne i dużo tańsze sposoby, które dają korzyści zarówno dla zdrowia jak i portfela.

Szałwia 

Roślina naturalnie występuje w rejonach Morza Śródziemnego, ale można ją spokojnie uprawiać także w Polsce. Lubi mocno nasłonecznione miejsca. Szałwia ma wiele drogocennych składników, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie: olejki eteryczne, witaminy A, C i z grupy B oraz wapń, magnez, potas, sód, cynk oraz żelazo. Szałwia wykazuje właściwości przeciwbólowe podczas miesiączki, łagodzi uczucie gorąca podczas menopauzy oraz pomoże w trawieniu tłustego mięsa i przy biegunce. W kuchni jej kwiaty można dodawać do sałatek bądź zaparzyć aromatyczną herbatę. Jej liście dodaje się do wieprzowiny, kaczki, sera, masła, ciast i deserów.

Pokrzywa

Pokrzywa kojarzy się głównie z piekącymi bąblami na skórze i wielu ludzi traktuje ją jak zwykły chwast. A przecież jest ziołem wykorzystywanym w ziołolecznictwie od lat. Można ją spotkać dziko rosnącą praktycznie wszędzie: w lasach, ogrodach, zaroślach, na polanach. Surowcem leczniczym pokrzywy są liście, które trzeba zbierać w okresie od czerwca do września. Pokrzywa jest bogata w witaminy A, K, B2, C, a także minerały: magnez, wapń, siarkę, żelazo oraz kwasy organiczne, garbniki, fitosterole i wiele innych. Zawdzięcza im swoje właściwości lecznicze - napar z liści pokrzywy zaleca się pić przy nadciśnieniu, anemii, łagodnych biegunkach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz na poprawę trawienia. Płukanki z naparu pomagają na podrażnioną skórę, szczególnie głowy przy np. łupieżu.

Mięta pieprzowa

To najpopularniejsza roślina wieloletnia o pięknym zapachu. Naturalnie występuje w Europie i Ameryce Północnej. Miętę wykorzystuje się na wiele sposobów, poczynając od liści, przez olejki eteryczne na korzeniach kończąc. Liście mięty pieprzowej zawierają olejek, którego głównym składnikiem jest mentol, a także garbniki, flawonoidy, gorycze i sole mineralne. To właśnie mentol i garbnik nadaje jej właściwości przeciwbakteryjne. Wyciąg z liści mięty stosuje się przy problemach trawiennych - reguluje perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i gazom oraz pomaga przy braku apetytu. Ma również łagodne działanie moczopędnie. Mięta lubi nasłonecznione miejsca i wilgotną, próchniczą ziemię. Przyprawia się nią owocowe sałatki, syropy, napoje, sosy i wina. Jej dodatkowym atutem jest to, że jej liście odstraszają mszyce, mrówki i pchły.

Melisa

Ze względu na swój intensywny aromat jest nazywana pospolicie „cytrynowym zielem” oraz uwielbiana przez pszczelarzy, ponieważ przyciąga pszczoły swoim zapachem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, w Polsce uprawiana od lat. W ziołolecznictwie wykorzystuje się górne pędy, które się obrywa i suszy. Liście melisy lekarskiej zwierają kwasy polifenolowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne i olejek eteryczny. Dzięki olejkowi melisa wykazuje właściwości uspokajające. Napary i inne przetwory z liści melisy są polecane osobom znerwicowanym, żyjącym w stresie, nadpobudliwym, zmagającym się z bezsennością, a także depresją. Jest to roślina wieloletnia, którą łatwiej hodować z sadzonek niż z nasion.

 

Chcesz urządzić mini uprawę roślin? >>> Inwestycja będzie łatwiejsza z pomocą TAKTO Finanse


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK