Zadzwoń: 801 006 206, 22 456 3000 pn-pt 8-21
Napisz do nas: info@taktofinanse.pl

4 nietypowe dania na wigilijny stół

21.11.2015  

Wypróbuj niebanalne przepisy na świąteczne dania, które zachwycą Twoich bliskich i sprawią, że wigilijny stół zyska świeżość i nowoczesność.Znudził Ci się smażony karp, zupa grzybowa, łazanki i pierniki? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym na stole, ale nadal w świątecznym klimacie? I dobrze byłoby przy okazji nie zbankrutować na wymyślne składniki?

 

Wypróbuj koniecznie polecane przez nas przepisy na proste, ale efektowne wigilijne dania.

 

Zupa migdałowa

Składniki

100 g migdałów

2 - 3 krople olejku migdałowego

1,2 l mleka

50 g ryżu

4 łyżki cukru

100 g rodzynek

3 - 4 łyżki płatki migdałów

szczypta soli

szczypta cynamonu

skórka otarta z pomarańczy

Przygotowanie

  1. Migdały parzymy, obieramy ze skórki i prażymy na suchej patelni. Mielimy, a następnie ucieramy z cukrem, olejkiem i trzema łyżkami mleka.
  2. Ryż płuczemy, zalewamy niepełną szklanką mleka i gotujemy na sypko.
  3. Utartą masę migdałową zalewamy w garnku pozostałym gorącym mlekiem i doprawiamy solą i cynamonem. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. 
  4. W międzyczasie płuczemy i osuszamy rodzynki. Dodajemy do masy migdałowej i mleka, gotujemy przez kolejne 3 - 5 minut. 
  5. Dodajemy ugotowany ryż. Na patelni prażymy płatki migdałów.
  6. Wlewamy zupę na talerze i posypujemy płatkami migdałów oraz skórką pomarańczową.

Źródło: stokolorowkuchni.blox.pl

 

Faszerowane pieczarki

Składniki

20 pieczarek

20 g masła

50 g cebuli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

30 g sera żółtego

3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni C.
  2. Z pieczarek wykrawamy nóżki i drobno siekamy.
  3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na patelni.
  4. Dodajemy nóżki pieczarek, pietruszkę i jajko, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Ser żółty ścieramy.
  6. Kapelusze pieczarek napełniamy farszem i układamy na blaszce. Posypujemy żółtym serem i bułką tartą.
  7. Pieczemy 5 - 10 minut, aż się zrumienią.

Źródło: allrecipes.pl

Karp pieczony z warzywami

Składniki

500 g karpia

1 marchew

1 por

1 duża cebula

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka tymianku

sól i pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

1/3 szklanki białego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Cebulę i pora kroimy w paski, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Podsmażamy na maśle cebulę i pora, jak będą szkliste, to wrzucamy marchewkę i jeszcze chwilkę podsmażamy.
  3. Rybę posypujemy przyprawami.
  4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i układamy naprzemiennie rybę i warzywa, tak by nachodziły na siebie (schodkowo).
  5. Zalewamy winem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

Źródło: kotlet.tv

Muffinki Piernikowe

Składniki

2 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1/3 szklanki oleju

jajko

1 łyżka przyprawy korzennej

łyżeczka kakao

Przygotowanie

  1. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, przyprawę korzenną i kakao.
  2. W drugiej misce mokre składniki: mleko, miód, olej i jajko.
  3. Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą, mieszając łyżką.
  4. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki.
  5. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni C.
  6. Przed podaniem dekorujemy wedle uznania.

Źródło: dusiowakuchnia.pl

 

Świąteczne zakupy większe niż planowane? >>> Nic nie szkodzi. TAKTO Finanse pomoże


WRÓĆ
 

Wykorzystujemy pliki cookies SPRAWDŹ JAK